Gjorde abort – för att hon väntade flickor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-16

Två gånger begärde kvinnan abort – efter att ha fått veta att barnet honväntade var en flicka.

Nu vill sjukhuspersonalen kunna vägra en undersökning av fostrets kön.

– De var mycket upprörda och vill inte hamna i den här situationen igen, säger överläkare Kaj Wedenberg.

Kvinnan hade flera döttrar sedan tidigare. När hon blev gravid igen bad hon om ett fostervattenprov för en kromosomundersökning – och ville också veta barnets kön. Antalet kromosomer var normalt, och barnet var en flicka. Sex dagar efter att kvinnan fått informationen gjorde hon abort.

– Ingen kunde koppla ihop det då, säger Kaj Wedenberg, överläkare vid kvinnokliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Men en månad senare kom kvinnan igen för ett screening-ultraljud och fick återigen veta att hon väntade en tjej.

– Samma dag gjorde hon abort. Då uppfattade personalen det som att det var på grund av barnets kön och blev mycket upprörda, säger Kaj Wedenberg.

”Obehagligt att medverka”

Läkare och barnmorskor på sjukhuset vill nu ha direktiv som ger dem rätten att neka undersökningar av fostrets kön. Kaj Wedenberg har därför skrivit till Socialstyrelsen för att veta hur han ska förhålla sig.

– I Sverige har vi i princip fri abort till 18:e veckan. Det har ett stort folkligt stöd och även inom sjukvården är uppslutningen stor. Det vill vi värna. Men det kan kännas obehagligt att medverka i detta om man själv har värderingar om könets lika värde.

Kan inte neka

Socialstyrelsen har börjat undersöka fallet, men vill i nuläget inte lämna någon kommentar, säger jurist Kerstin Risshytt. Däremot har Svensk förening för obstetrik och gynekologi etiska regler som slår fast att oönskat kön inte är en grund för abort.

– Samtliga gynekologiska föreningar i världen fördömer det här. Det förekommer i Indien och Kina. Det handlar om flickfoster och har lett till stora demografiska konsekvenser, säger ordförande Ulf Hedberg.

I dag kan läkare dock inte neka en kvinna att få reda på barnets kön.

– Men vi skulle aldrig sätta igång och göra en fosterdiagnostisk utredning för att få reda på barnets kön om man inte misstänkte en svår ärftlig sjukdom. Det är spärren, säger han.