”Man ligger ju med telefonen”

Publicerad 2013-05-31

Aftonbladets storsatsning avslutades med tv-debatt

Aftonbladet gjorde den största sexvanestudien på 17 år.

Storsatsningen avslutades med en direktsänd tv-debatt.

– Jag tycker att det var jättebra att Aftonbladet genomförde den här studien, säger riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP), som fanns på plats i studion.

Barbro Westerholm (fp).

Bara två befolkningsstudier om sexualvanor i Sverige har funnits sedan tidigare: 1967 och 1996.

Nu finns ytterligare en. Under sju dagar har Aftonbladet presenterat de unika resultaten som avslöjar stora förändringar i svenskarnas sexvanor.

Viktigt med kvalitet

I går avslutades satsningen med en direktsänd tv-debatt. Enligt Aftonbladet/United Minds undersökning har svenskarna aldrig haft mindre sex än nu – vilket familjerådgivaren Sverker Wadstein skyllde på stress och smarttelefoner.

– Om det är någon man ligger med mycket så är det ju telefonen, som finns med till och med i sängen nu för tiden, säger han.

Petra Andersson från Borås tog upp det livs­pussel som många småbarnsföräldrar upplever.

– Därför är det viktigt att man har kvalitet i sexet när man väl har det i stället för att man räknar hur ofta det sker, säger hon.

Med i Aftonbladets tv-studio fanns också politikern Barbro Westerholm. Hon uppmärksammade resultatet att den enda ålderskategorin där sexet ökar är bland de äldre:

”Många är lättade”

– Det kan bero på att det här är en generation som har levt med ett mycket friare sexliv än de tidigare generationerna.

Aftonbladets Linda Hjertén ledde gårdagens debatt tillsammans med Robert Aschberg. Tillsammans med reportern Lisa Röstlund har hon arbetat med sexvane­studien.

– Många har känt sig lättade av att folk inte har så bra och perfekt sex som det kanske är lätt att tro, säger Linda Hjertén.

3 016 deltog i sexstudien

Utförd av: Aftonbladet/United Minds.

3 016 personer har under mars deltagit i en webbaserad enkät.

Åldrar: 18–74 år.

Deltagarna är registrerade i paneler som avspeglar befolkningsfördelningen i Sverige och har bjudits in slumpmässigt via mejl. Undersökningen är riks­representativ avseende kön, ålder och region.

De två tidigare svenska befolkningsundersökningarna har genomförts med intervjuer.

– Vi vet att den här typen av frågor gör sig bättre online. Det upplevs mer anonymt än om man sitter med en intervjuare, säger United Minds analyschef Carl Melin.

Följ ämnen i artikeln