”Jag drömde om att fly”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-02-20

Pelle, 37, blev pappa mot sin vilja

FÄNGSLANDE FÖRÄLDRASKAP ”Många hamnar i en oväntad graviditet, både kvinnor och män. Men om man väljer att behålla barnet tycker jag att man ska se till att vara två om saken,” säger Pelle Filipsson, 37, som skrivit en bok om hur han blev pappa mot sin vilja.

Han blev pappa mot sin vilja.

Och fast han försökte ville inte kärleken till barnet infinna sig.

– Det är svårt att bli pappa när man inte valt det själv, säger Pelle Filipsson, 37.

De hade träffats några gånger och Pelle Filipsson hade hunnit tänka att det kanske kunde bli allvar mellan dem. En kväll hade de haft sex med varandra – utan kondom.

– Jag trodde att hon var ”säker” som hon sa. Jag brukar alltid vara noga med skydd annars, men jag litade på henne, säger Pelle Filipsson.

Kort därefter visade det sig att kvinnan blivit gravid – och ville behålla barnet.

– Jag blev helt förtvivlad, satt och tjöt. Jag tjatade lite om abort, men hon ville så gärna ha det här barnet. Hon trodde att det kanske var ”sista chansen”, säger Pelle Filipsson.

Ett dråpslag

I boken ”Den vackraste gåvan” beskriver han situationen som desperat. Ändå flyttade han ihop med kvinnan som väntade hans barn.

– Det var enda sättet jag kunde tänka mig. Jag ville ta mitt ansvar och trodde att jag kanske skulle börja älska henne. Och att det skulle bli lättare när barnet väl kom. Men jag drömde om att fly till Australien – samtidigt som jag gick och tittade på barnvagnar, säger Pelle Filipsson.

Ingenting blev lättare när barnet kom. I stället kom nästa dråpslag: det fanns en annan möjlig pappa. Efter två månaders väntan visade faderskapstestet att pojken var hans.

– Men jag kände mig så överkörd, så förnedrad.

Flyttade bort

Kärleken till mamman uppstod aldrig. Och även om sonen var en ”härlig unge” var känslorna kluvna. Livet kändes som en nedåtgående spiral och Pelle Filipsson flyttade ifrån sin lilla familj.

Redan tidigt insåg han att han behövde hjälp. Allt från familjerådgivning till kyrkans själavård kontaktades.

– Överallt möttes jag av samma fördömande attityd. Jag fick aldrig något som ens liknande någon form av stöd. För mig är det den centrala frågan: det finns ett så otroligt bra stöd kring mammor, men varför får inte män hjälp vid anknytningsproblem?

Pelle Filipsson säger att boken varit som en dammluckeöppnare, de ofrivilliga papporna verkar finnas överallt. Och han tror att bakom siffrorna över frånvarande fäder döljer sig många män som inte önskade bli pappor – och som inte kunde knyta an till sina barn.

– Klart kvinnan behöver den ensidiga rätten till sin kropp. Men det ger henne också en ensidig rätt att ta makten över andra. Kanske går gränsen för jämställdhet just här. Och det är möjligt att det är okej. Men då måste också män kunna få hjälp när de har problem med sitt föräldraskap, säger han.

”Vi har bra kemi”

Efter nio års letande blev Pelle Filipsson hjälpt av psykoterapi. Sonen, som snart fyller tio, träffar han så gott som varje vecka. Relationen till mamman är formell och sköts ofta via sms.

– Det funkar. Men jag försöker fokusera på min son. Mitt i allt har jag haft tur som fick en sån fin kille. Vi har bra kemi, han och jag.

DÄRFÖR ÄR DET KVINNANS BESLUT

Den fria aborten har gett svenska kvinnor möjlighet att styra över sitt eget liv och hälsa. Men i stora delar av världen är abort förbjudet.

Över en halv miljon gravida kvinnor världen över dör varje år till följd av brist på preventivmedel, mödravård och säkra aborter.

Varje år görs 20 miljoner osäkra aborter i länder där abort är illegalt.

? Cirka 15?000 kvinnor blir handikappade eller infertila efter osäkra aborter varje år.

Den svenska abortlagen infördes 1974. Svenska kvinnor har rätten att själva fatta beslut om abort.

Fram till vecka 18 behöver kvinnan inte uppge något skäl. Därefter krävs särskilda skäl och tillstånd från Socialstyrelsen.

Källor: WHO, RFSU

Följ ämnen i artikeln