Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

”Jag vill inspirera andra pappor”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-19

Ensampappan Alexander Holmberg skrev en barnbok om sig och sin dotter Tyra

Män runt 40 brukar vilja skriva Den Stora Romanen.

Alexander Holmberg, 39, skrev ”Pappa hämtar!” – en barnbok om livet som varannanveckaspappa.

– Det fanns inga böcker som passade Tyra och mig, säger han.

Bus "Jag strävar efter närvaro i min dotters liv", säger Alexander Holmberg som här busar med Tyra, 3.

Tyra Holmberg är en busig treåring.

Vid två tillfällen har hon ringt 112 och hon älskar att svinga sig i takkronan i sovrummet. Inte så konstigt alltså att skylten ”Varning för bebis” sitter på familjens ytterdörr.

Men framåt sjutiden brukar Tyra bli trött och vill bli läst för. Och det var vid ett sådant tillfälle Alexander upptäckte att hans släkte – varannanveckaspapporna – inte var representerade i en enda barnbok.

Gjorde om berättelserna

Ingen som han känner är sjökapten och negerkung på en söderhavsö. Få av hans bekanta röker pipa och har döpt sin son till Alfons.

– Jag läste en bok för Tyra en höstkväll för ett och ett halvt år sedan, men var tvungen att göra om berättelsen så att den passade min dotter och mig, säger Alexander Holmberg. Babyn i boken frågar efter mamman när den är orolig och ledsen. Tro mig, en pappa torkar tårar på samma sätt. Istället för att den ledsna bebisen skulle ringa mamma, så sa jag ”ring pappa”.

Någon månad senare promenerade han hem genom Stockholm. I den långa uppförsbacken fram till sin gata stannade han upp.

– Plötsligt förstod jag att jag ville skriva en barnbok till min dotter och mig.

Väl hemma skrev han det som blev ”Pappa hämtar!” och två andra böcker – ”Var är kaninen?” och ”Godnatt Tyra”. ”Pappa hämtar” beskriver Tyras vecka med pappa och boken är illustrerad med fotografier på dottern. Den ges ut i samband med Bok- och biblioteksmässan nu i september, de andra kommer senare.

”Hopp upp i kramen”

Första fotografiet visar Tyra lekandes med en sko: ”I dag är det måndag. Tyra leker på dagis”. Nästa bild visar pappa Alexander på en buss: ”Pappa sitter på bussen. Han längtar efter Tyra. Snart är han framme”. Bild tre visar Tyra ovanför Alexanders huvud: ”Där är pappa! Hopp upp i kramen!”.

– Det fanns inga böcker som passade Tyra och mig, en varannanveckaspappa. Jag bor inte i Söderhavet, jag bor i en lägenhet i Stockholm och försöker få ihop livet. I barnböckerna så är det mamma som äger hemmet tyvärr. Jag hoppas att böckerna inspirerar andra pappor att skildra sina upplevelser med sina barn. Jag ville också ligga nära Tyras språk. ”Hopp upp i kramen” är en sådan sak som hon säger.

Böckerna har alla växt ur ett samspel med Tyra. ”Godnatt Tyra” föddes ur en rutin som Tyra och Alexander har. Eftersom far och dotter inte har så många att säga godnatt till, önskade de kaninen, himlen och snurran en god natt.

”Var är kaninen?” föddes ur en händelse alla föräldrar känner igen – pappa blir väckt klockan fyra på morgonen för att barnet inte hittar sitt mjukisdjur.

– En bra barnsaga ska ha närvaro. Den ska vara rolig att läsa för barnet, skapa nyfikenhet och eftertanke.

Hur är du själv som pappa?

– Jag är som vilken pappa som helst. Jag kan vara fantastisk och gunggunga och vara pedagogisk. Jag är frånvarande ibland, blir frustrerad ibland. Ibland blir det bara pasta och köttbullar. Jag strävar efter närvaro i min dotters liv. Kärnfamiljen är ett gammalt begrepp, jag förordar kärleksfamiljen.

Lika viktigt som det är med närvaro mellan Alexander och Tyra, är det att få till en bra relation med mamman, tycker Alexander.

– Det kommer inte gratis, men vi har gjort det bra. Vi har närmast en daglig kontakt.

Däremot är måndagar jobbiga för varannanveckaspappan.

– Jag har en spellista i iTunes som jag döpt till ”Lämna Tyra-dagen”. Böckerna är ett sätt att ha Tyra närmare

mig även när hon inte är där.

Vad läser du själv för henne?

– Det blir mycket Pippi. Tyra är hästtokig och där finns Lilla gubben, men jag längtar efter längre berättelser där man kan stanna i ett kapitel och fortsätta dagen efter.

Alexanders 5 tips: Så skriver du en barnbok

1. Se till att ha roligt och lek mycket.

Att försöka se världen med barnens ögon är en stor inspiration.

2. Tänk noga igenom hur boken ska illustreras, varför du väljer det bildspråk du gör.

Bilder säger otroligt mycket, framför allt för barn.

3. Provläs boken för alla åldrar.

4. Våga göra om, men lyssna inte för mycket på vad andra säger.

5. Skaffa dig ett bra förlag som kan branschen.

Tyras tre favoritböcker

1. ”Mamman och den vilda bebin” av Barbro Lindgren.

Relationen mellan mamman och barnet är underbar. Det finns en bild när babyn somnat i en klocka som återkommer i Tyras lek.

2. Pippiböckerna av Astrid Lindgren.

Tyra beundrar Pippi och gillar hästen. Pippi är en stark tjej som gör lite udda och knasiga saker.

3. ”Morfar blir kär” av Gabrielle Frödén.

Tyra har aldrig träffat sin morfar och det tror jag är en av anledningarna till att hon gillar den boken. Det är detaljerade, spretiga teckningar och sakerna på bilderna känner Tyra igen.

Erik Olkiewicz

Följ ämnen i artikeln