Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Familjen är en på miljonen - fick fyrlingar

Publicerad 2013-07-17

Familjen Alwan: Nu byter vi 25 blöjor - varje dag

Att få barn är en stor omställning för en familj - att få fyra samtidigt är ännu större.

Det vet Wurood Kadhim och Abbas Alwan som för 18 månader sedan fick fyrlingar.

- Vi byter 25 blöjor om dagen, säger Wurood Kadhim.

Skrik och gråt hörs från övervåning när vi kommer innanför dörren i tvåvåningsvillan i Malmö. Vi möts av mamma Wurood Kadhim, 26, och de äldsta döttrarna Rosalina Alwan 4,5 år och Norsin Alwan 2,5 år. För ett och ett halvt år sedan inträffade något som bara händer i ett fall av 615 000 - familjen fick tillökning i form av fyrlingar.

- Jag var jätte­tjock redan i andra månaden så då besökte vi en läkare för att se om något var fel. Jag blev väldigt förvånad när vi fick reda på att vi skulle få fyra barn samtidigt, säger Wurood.

Fler i släkten

Forskning visar att den största anledningen till att kvinnor föder tvillingar är genetiskt och flera av Wuroods släktingar har fått tvillingar och trillingar.

Hon är däremot den enda som fött fyrlingar. Ljuden på övervåningen tystnar och ner kommer pappa Abbas Alwan, 45, med ett barn under varje arm. Han springer upp i trappan en gång till för att hämta de andra två. Vi möts av fyra par nyfikna ögon där tjejerna är klädda i rosa och lila - och killarna i blått.

- Jag köper nya kläder varje månad, med dubbel uppsättning av tjej- och killkläder, säger Wurood.

Flyttat till hus

Mycket annat har också förändrats sedan fyrlingarna kom till världen. Familjen bodde tidigare i en tvårumslägenhet men har nu flyttat till hus. Deras nya bil rymmer åtta säten och vagnen är en dubbel tvillingvagn.

- Vi byter en hel del blöjor också. Nu under semestern när de är hemma från dagis blir det ungefär 25 stycken om dagen.

Under fyrlingarnas första år fick de hjälp av Familjestöd i Malmö för att få ihop vardagen.

- De var här fyra timmar om dagen. Det är mycket jobb och jag är trött hela tiden så det var väldigt bra att de kunde hjälpa till, säger Wurood.

Wurood och Abbas har fasta rutiner som de följer varje dag för att vardagen ska gå ihop. Barnen väcks, äter och sover middag vid samma tid.

- Det är mycket att göra men som tur är så brukar de somna och vakna samtidigt. Det är inte en som börjar skrika och väcka de andra, säger Wurood.

Syster hjälper till

Under sommaren tillbringar familjen mycket tid ute i trädgården där barnen har möjlighet att leka av sig, bland annat på studsmattan eller i den uppblåsbara poolen.

- Det är skönt när det blir för högljutt här inne.

Storasyster i familjen, Rosalinda, hoppar på studsmattan tillsammans med ­sina småsyskon. Hon lyfter upp dem när de ramlar och har ett ständigt vakande öga över dem.

- Det är jättekul! svarar hon på frågan om vad hon tycker om att ha fått så många syskon samtidigt.

Wurood ler mot henne från hammocken där vi har slagit oss ner.

- Hon är jättesnäll och hjälper mig väldigt mycket.

Även om hon alltid har velat ha en stor familj ­känner hon att den nu inte ska utökas ytterligare.

- Det blir inga fler barn, nu räcker det.

Orsaken är oftast ärftlig

Cirka 1,5 procent av alla barn som föds i Sverige är tvillingar. Av dessa är mellan en tredjedel och en fjärdedel enäggstvillingar och resten är tvåäggstvillingar. Benägenheten att få tvillingar är till stor del ärftlig. Denna ärftlighet går endast i arv från mor till dotter, alltså på den kvinnliga sidan av släkten. Om en man är tvåäggstvilling har han således ingen ökad chans att själv få tvillingar den dag han blir pappa.

Andra faktorer som spelar in är kvinnans ålder (mammor till tvillingar är ofta äldre). På senare år har även fertilitets­behandlingar av olika former lett till fler tvillinggraviditeter.

Den naturliga frekvensen av trillinggraviditeter i Sverige är cirka 1 på 8 000 graviditeter.

Bland spontana graviditeter är chansen att få fyrlingar 1 på 615000.

Att få femlingar är ännu mer sällsynt. I början på juni i år blev dock Alexandra Kinova, 23, från Tjeckien mamma till fem barn sam­tidigt. Oddsen för att bli gravid med femlingar, utan provrörsbefruktning, är cirka en på femtio miljoner. I Sve­rige har det bara fötts femlingar tre gånger, senaste gången var 1992.

Följ ämnen i artikeln