Är tjatsex okej?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-28

Kampanjen okejsex.nu diskuterar var gränsen går

Tjatsex, fyllesex och otydliga signaler.

Gränsen för vad som är okej sex är långt ifrån glasklar.

– Det viktigaste är att alla sexuella handlingar ska vara ömsesidiga, säger Jenny Rosén, projektledare för kampanjen okejsex.nu.

”Jag känner mig tvingad till sex nästan hela tiden och vågar inte säga nej.”

”Min handbollstränare tog sin hand på mitt lår och drog upp den mellan benen.”

”Jag känner mig trakasserad av en tjej som påstår att jag rakar pungen.”

Så lyder några av de över 500 mejl som kommit in till Operation Kvinnofrid som driver kampanjen okejsex.nu. Med affischer i Stockholms tunnelbana och annonser på nätet vill kampanjen väcka frågan: Vad är okej sex?

Många har aldrig berättat

– Vi vill både diskutera var gränserna går och ta död på vanliga myter, säger projektledaren Jenny Rosén.

– För många är det till exempel fortfarande så att en våldtäkt är synonymt med en överfallsvåldtäkt utomhus. Men faktum är att att 80 procent av alla våldtäkter sker inomhus av en gärningsman som är känd för offret, fortsätter hon.

Kampanjen har pågått sedan mitten av november och uppmanar unga att höra av sig med sina berättelser och funderingar kring gränserna för okej sex. En skrämmande stor andel av de mejl som kommit in vittnar om övergrepp och våldtäkter, berättar Jenny Rosén.

– Många av dem skriver att de aldrig har berättat för någon tidigare. Vissa har inte insett att det de utsatts för varit fel och andra har inte haft någon att vända sig till som de litar på, säger hon.

Har fått kritik

Kampanjen har kritiserats för att framställa tjejer som offer och killar som förövare. Jenny Rosén förstår kritiken, men tycker inte att den är riktigt rättvis.

– Självfallet finns det både tjejer och killar som måste bli bättre på att respektera varandras gränser. Samtidigt kan vi inte blunda för att det är såhär det oftast ser ut. I anmälningarna om våldtäkt och sexuella övergrepp är hundra procent av förövarna män – även om där säkert finns ett stort mörkertal. Tittar man på hela kampanjen har vi även affischer där killar blir utsatta.

Alla mejl som kommer in bevaras av aktiva från tjejjourer i hela landet. Kampanjen kommer minst att pågå fram till jul – och även om den drivs som ett projekt inom Operation Kvinnofrid, som verkar i Stockholms län, så är unga från hela landet välkomna med sina frågor.

– Vi försöker ge stöd och råd till alla. Vet man vart man ska vända sig finns det mycket hjälp att få, säger Jenny Rosén.

okejsex.nu |
Hem