Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Så hjälper du Blyger

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-11

Barnpsykologen: Ta det i barnets egen takt

Tufft i skolan För blyga barn kan det kännas svårt att få kontakt med sina klasskamrater och aktivt delta i skolarbetet.

Att börja skolan kan vara tufft för vilken liten knatte som helst.

Den som dessutom är blyg får det lite värre än andra barn.

– Då ska man tänka på att inte pusha på barnet för mycket, utan ta det i barnets takt, säger Malin Alfvén, som är barn- och föräldrapsykolog, till aftonbladet.se.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog.

– När jag var liten så var det vanligt att barn var blyga och det var inget konstigt med det. Man stod bakom mammas kjol och alla förstod att man var blyg för så var en del barn, säger Malin Alfvén till aftonbladet.se.

Ett barn som är blygt kan ofta se lite allvarligt eller buttert ut, undviker kontakt med främlingar och ser hellre på till en i början ifrån ett tryggt avstånd.

– I dag är det inte särskilt ”inne” att vara blyg och man kan anses vara lite udda om man är blyg. Föräldrar vill att deras barn ska vara socialt kompetenta, ta för sig och prata med andra, säger Malin Alfvén.

Hon berättar att hon har hört föräldrar uppgivet säga ”jag önskar att mitt barn inte var så blygt som jag själv var”.

– Men det här med blyghet är ju ärftligt!

Vad kan man som förälder då göra för att underlätta för sitt barn?

– Man ska inte pusha för mycket. Många föräldrar ser andras barn göra något och tänker ”det där måste ju min unge också klara”. Men det är viktigt att ta det i barnets takt, och att se till att stanna kvar för barnet vid lekplatsen eller dagis om det behövs. Man kan prata igenom det med barnet innan och göra upp om en tid tillsammans.

Prata med läraren

När barnet börjar skolan kan det vara svårt att få kontakt med andra barn. Den som är blyg kan uppleva det som jobbigt att fråga andra barn om man får vara med och leka.

– Men det där brukar lösa sig bra på något sätt. Förklarar man för läraren att 'mitt barn är blygt och behöver ta saker i sin egen takt' så brukar lärarna fixa det där jättebra. Jag hade precis världens ljuvligaste barn här som sa 'jamen mamma du vet ju att jag måste titta först och lära känna människor'. Det är precis så blyga barn gör – de står i utkanten och tittar innan de är redo att ta sig in i gruppen.

Är blygheten ett problem för barnet?

– Det beror lite på vad man gör av det. Man kan hjälpa sitt barn genom att prata om saken. Fråga varför de inte vill gå på kalaset och föreslå att du följer med om barnet är blygt. Stanna kvar på simskolan och gå inte hem förrän barnet själv säger ifrån. När barnet har upplevt saken i förälderns trygghet så vet barnet vad som händer och är inte blygt längre. Det är en himla smart lösning!

Finns det något positivt med blygheten?

– Blyga vet väldigt mycket om andra människor och deras relationer. Vill man veta något om någon så ska man prata med de blyga barnen eftersom de observerar andra människor.

Skådisar och journalister

Det kan också vara jobbigt att aktivt delta i skolarbetet genom att svara på frågor, delta i grupparbeten och hålla redovisningar. Men det betyder inte att den som är blyg inte kan ha framtiden för sig. Vuxna som har varit blyga som barn är enligt Malin Alfvén överrepresenterade i vissa yrkeskategorier.

– Det är inte ovanligt att journalister, författare och skådespelare har varit blyga som barn. Som skådis tar man på sig en roll och visar inte upp sig själv. På grund av sina erfarenheter kan man bli en bra skådis och använda de iakttagelser man gjort tidigare, berättar hon entusiastiskt.

Enligt Malin Alfvén är blyghet ett personlighetsdrag som vissa har, och som kan gå över men som också kan följa med genom livet.

– En del barn växer ur det medan andra kan få kämpa hela livet. Det går inte att veta i förväg hur det går utan det handlar om omgivningen och hur de möter det.

Malin Alfvén tycker att vi måste vara mer lyhörda inför vad våra barn själva tycker om sina aktiviteter.

– Om man inte tycker att det är roligt att vara med i Luciatåget ska man inte få avstå då? Det är så mycket som man tvingas göra som det är. Varför ska vi tvinga våra barn bara för att en aktivitet ”ska” vara rolig?

Följ ämnen i artikeln