”Så trär pappa på kondomen...”

Uppdaterad 2015-04-08 | Publicerad 2015-04-07

Forskaren: 70-talets barnsexböcker kommer aldrig tillbaka

NYA TIDER På 70-talet handlade sex i barnlitteratur om vuxet, heterosexuellt sex. Ungarna skulle lära sig hur man gör barn. I dag är det okej att skriva om homosexualitet - däremot har många föräldrar svårt att hantera litterära beskrivningar av barns och ungas tankar kring sex. (OBS! Personerna på bilden har inget samband med artikeln.)

Hur ser det ut när pappa trär på en kondom? Det fick ungarna lära sig på 70-talet när föräldrarna läste godnattsaga. Sedan dess har många författare haft kyskhetsbälte på, men nu vänder trenden.

– Vi kommer se mer sex i barnlitteraturen framöver, men 70-talets ­pedagogiska beskrivningar har vi nog lämnat bakom oss för gott, säger Åsa Warnqvist, forskare i barnlitteratur.

För omkring 40 år sen sockrades svenska barnböcker ofta med genanta teckningar på håriga kön och samlagsställningar - att ligga beskrevs som ­något skönt som vuxna gör.

HUR sexet går till trummandes in i en hel generation, i både text och bild. Syftet var pedagogiskt, ungarna skulle lära sig för framtiden.

Men sedan kom 80-talet och beskrivningarna av ”pappas säd” förpassades till vindsutrymmen och kartonger i källaren. I stället tog fantasy­litteraturen plats i bok­hyllorna.

Fantasy istället för sex

– Enkelt kan man beskriva det som att vi under 80-talet började tröttna på den ­socialrealism som rådde ­under 70-talet, säger Åsa Warnqvist.

Men nu har pendeln börjat svänga igen och sex har åter hittat sin plats i barn­litteraturen. Samtidigt är barns sexualitet ett svårtacklat ämne menar Åsa Warnqvist och syftar på den moralpanik som drabbat många föräldrar sedan början av 2000-­ talet.

– Vi har en ängslig föräldrakår som samtidigt tillmäter litteraturen stor kraft. I stället för att introducera ­sina barn till den verklighet de kommer att möta, vill de skydda dem, fortsätter Åsa Warnqvist som inte ser samma ­debatt när det gäller barns tv- tittande som vilka böcker barnen läser.

Unga kvinnliga författare

En annan trend är att allt fler unga kvinnliga ungdomsförfattare uttrycker begär och unga tjejers sexualitet i litteraturen. Men inte alls på samma sätt som de upplysande sexlektionerna som 70-talsungarna behövde genomleva.

– I dag integreras sexet i bokens handling, och det finns en annan relevans för läsaren i det som skrivs. ­Dagens barn- och ungdomslitteratur handlar om de unga och deras känslor, inte om vuxna människors sexualitet.

Men ämnet är oerhört laddat. Nyligen blossade en debatt upp ­efter att en sjuårig pojke lånat hem en lättläst bok från skolbiblioteket som handlade om sex. Boklånet föll inte i god jord hos föräldrarna och det hela resulterade i att biblioteket ­under en period plockade bort boken från sorti­mentet.

Spjärnar emot

Att skriva om homo- och bisexualitet och köns­roller fungerar däremot bra eftersom det i dag ­anses vara politiskt korrekt, och omfamnar större frågor, som exempelvis alla människors lika värde.

- Men när det gäller barns sexualitet spjärnar föräldrar emot. Många vill inte erkänna att barn också har en sexualitet, säger Åsa Warnqvist.

SEXSKILDRINGAR FÖR DAGENS BARN

Så grymt skönt

av Mårten ­Melin (2013)

Handlar om Måns och ­Emma som varit tillsammans ganska länge och som brukar sova över hos varandra. De vill båda vänta med sex. Men nyfikenheten pressar på. Boken, som rekommenderas från 13 år, visar att det är okej att bestämma själv vad man vill och inte vill. ”Så grymt skönt” blev startskottet för debatten om hur sex skildras i barnlitteraturen, efter att en pojke ­lånat med den hem från skolbiblioteket.

Lilla snippaboken & Lilla snoppboken

av Dan Höjer (2002 resp 2004)

En informativ bok­serie om kroppen för barn från 9 år, ger svar på frågor som kan tjejer få stånd? Är det farligt att onanera? Varför får man hår? Och varför pratar man aldrig om snippan eller snoppen?

BÖCKERNA VI MINNS...

Totte och Malin

av Gunilla Wolde (1973)

 Klassikern! Först regnar det och när solen tittar fram blir det varmt och skönt. Då klär Totte och Malin av sig och vad upptäcker de då?

Jo, att de inte ser riktigt likadana ut längre. Totte har en penis för han ska bli pappa och Malin har en springa för hon ska bli mamma.

Filip frågar

av Karin Levander och Gunilla Kvarnström (1972)

Hur trär pappa på en kondom och hur ser det ut när mamma trycker in ett pessar i underlivet? Det och mycket mer får lille Filip veta i den här kontroversiella barnboken, som från sida ett är späckad med samlags­bilder och teckningar på vuxna människor, utan kläder.

Per, Ida och Minimum

av Grethe ­Fagerström och ­Gunilla Hansson (1977)

Per och Ida ska få ett syskon och får med detaljerad exakthet veta hur det gick till när pappa och mamma tillverkade lilla Minimum. Per och Ida får också veta att mammas slida är mjuk och fuktig och att pappas snopp är stor och står rakt ut.

Ett, tu, tre

av Bent H Claësson och Greger ­Nielsen (1973)

Under ett fotografi av en naken man skriver författarna: ”Han håller på att ta av sig kondomen, och om du tittar noga efter, så kan du se, att det finns en vit­aktig vätska längst nere i kondomen. Det är pappas säd.” Den som bläddrar vidare får även lära sig hur en slida ser ut i genomskärning.

Mummel – en ny människa

av Frances ­Vestin och Horst Tuuloskorpi (1970)

Hur Mummels väg in i världen ser ut avslöjas i den här rariteten, som inledningsvis berättar att allt börjar med att man knullar. Kvinnans köns­organ beskrivs som ”en slida i stjärten”, det vill säga ”ett hål som sitter mellan kisshålet och bajshålet”.

Följ ämnen i artikeln