”Kvinnor kan verkligen påverka”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-03

Kvinnliga aktivister viktiga för att lösa världens konflikter

Män krigar och kvinnor gråter – så ser bilden från världens konflikthärdar ut.

Men ofta är det kvinnliga aktivister som tar de största stegen mot fred.

– De unga tjejer jag möter är inte bara offer, säger Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till kvinna.

Bilderna från världens konflikthärdar visar ofta samma sak: Män med vapen i händerna. Sammanbitna soldater. Herrar i kostym som skakar hand. Och så: gråtande kvinnor och barn.

Men kvinnor har ofta en mer framträdande roll än vad som visas, enligt Lena Ag från organisationen Kvinna till Kvinna. De lyfter nu fram kvinnliga aktivister i en ny utställning, tillsammans med Världskulturmuseet.

– De här tjejerna har valt att försöka göra något åt sin situation, säger hon.

I ”Pushing the limits” berättar kvinnliga aktivister om sitt engagemang, främst för konflikterna i Palestina respektive Georgien. 27-åriga Tea Torinava är en av dem. Hon bor i Kutaisi i Georgien, nära Abchazien, och jobbar för organisationen Fund Sukhumi.

– Kvinnor är väldigt viktiga för att motverka konflikter. Vi vill visa att när de höjer sina röster så kan de verkligen påverka, säger hon till aftonbladet.se.

”Kriget var hemskt”

Tea Torinava har i fyra års tid utbildat kvinnor om bland annat kvinnors rättigheter och våld i hemmet. Hon tycker att den senaste tidens oroligheter i Georgien visat att konflikten inte kan lösas med krig.

– Att vara här under kriget var hemskt, vi visste inte var vi skulle gå eller vad vi skulle göra. Jag kan inte beskriva det. Men nu är det viktigt att vanliga människor måste anstränga sig för att närma sig varandra, och återförenas, säger hon.

Tea Torinava är övertygad om att det är gräsrotsrörelser som bäst kan bekämpa konflikter, eftersom de får människor att mötas. Hon har själv arrangerat träffar mellan kvinnor från de stridande sidorna. Enligt Lena Ag engagerar sig kvinnor som inte har någon formell makt ofta i gräsrotsrörelser. Och det är ofta kvinnoorganisationer som tar den första kontakten mellan fiendesidorna.

– Men eftersom kvinnors ställning generellt är underordnad – de får sällan delta i politiken och samhället på samma villkor som männen – så ignoreras också deras insatser, säger hon.

Kvinnor spelar stor roll

Lena Ag menar inte att kvinnor är fredligare än män, även om de har spelat en stor roll i fredsprocesser bland annat i Nordirland och Liberia.

– Kvinnor deltar också i strider. Men deras roll ser ofta annorlunda ut, och därför kanske de jobbar på lite olika sätt, säger hon.

Det finns också många frågor som blir viktiga för kvinnor i konfliktsituationer, men som män inte tar upp. Till exempel drabbas de många gånger av sexualiserat våld, enligt Lena Ag. Ofta utsätts de för övergrepp först av fienden, sedan av frustrerade män i sin egen omgivning. Därför måste också konflikthanteringen se annorlunda ut.

– De här unga kvinnorna pratar om vikten att bestämma över sin egen kropp, friheten att röra sig och säkerheten. Om du inte ens får bestämma över din egen kropp hur kan du då få bestämma i samhället och ta del av debatten?

Lyssna på kvinnorna

Tea Torinava vet inte vad som ska hända med hennes land i framtiden. Hon säger att de alla väntar nu. Men själv tänker hon fortsätta försöka stärka kvinnorna.

– Vi måste göra vårt bästa för att lösa konflikten. Och vi försöker få in kvinnor i arbetet med fred och säkerhet här.

Lena Ag råder både regeringen och representanter från EU att vända sig mer till kvinnoorganisationer.

– Man borde lyssna bättre på dem, de kan verkligen bidra. De finns ute bland människorna och kan ofta ge andra perspektiv, säger hon.