Jag klädde ut mig i peruk och solglasögon

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-05-22

Silvia berättar om sitt hemliga liv

Maskerad med peruk och solglasögon reste hon i i Sverige. Han smet ifrån sina säkerhetsvakter under en skidtur.

I en mycket naken och självutlämnande bok berättar drottning Silvia om sitt liv bakom den städade drottningfasaden.

- Jag har aldrig sett drottningen så självutlämnande. Jag tror att hon hade ett behov av det, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg, informationschef vid hovet.

Detta är en berättelse om en kvinna som blottar sina olika sidor som drottning, moder och maka.

I bilder av fotografen Ewa-Marie Rundquist och i samtal med skribenten och tv-producenten Christina Magnergård Bjers öppnar drottning Silvia dörrar som tidigare varit stängda.

Om sin tuffa men kärleksfulla uppväxt i Brasilien och i Tyskland.

Silvia beskrivs som en elev med medelbetyg

- Om somrarna var vi alltid på mammas familjs farm vilket skapade en stark gemenskap, särskilt mellan oss barn. Det var fullt av liv och rörelse. En gång var vi trettiosju barn, alla kusiner, och alla ville vi ha pizza. Då strejkade kökspersonalen, det var på tok för mycket arbete. Men min moster kom med lösningen. ”Varsågod, här finns deg, här finns tomater och här finns ost. Gör hur ni vill”.

Men här finns också smärtsamma upplevelser:

- Pappa ryckte bort mig, men jag hann se att det låg en man där på marken. Jag förstod att han hade dött för människor hade ställt levande ljus omkring honom och täck över honom med en tidning. Jag blev väldigt chockad. Pappa berättade att mannen hade dött i kolera. En lång tid därefter kopplade jag ihop kolera med tidningar, berättar drottningen.

- Jag förstod att det fanns annat i livet än min lilla värld med familjen.

En tidigare rektor vid Colegio Viscondo de Porto Seguro i centrala Sâo Paulo beskriver drottning Silvia som en elev med medelbetyg.

- På eftermiddagen hade jag naturligtvis läxor att göra, men dem stökade jag undan ganska snabbt. Det fanns ju så mycket annat roliga att hitta på, berättar drottning Silvia själv.

Kungen spanade in Silvia med en kikare

Drottning Silvia flyttade till efterkrigstidens Tyskland.

- När kriget tog slut låg Berlin i ruiner. Vi har förlorat allt. Alla kommunikationer var utslagna.

Silvia Sommerlath berättar också om sitt arbete med de olympiska spelen. Under denna tid mötte hon mannen som skulle förändra hennes liv. Den 26 augusti hade Carl Gustaf, i egenskap av blivande statschef rest till på OS-stadion i München för att delta i en mottagning. Under kvällen spanade han in Silvia med hjälp av en kikare - från två meters avstånd.

- Han tog bort kikaren, det var då vi såg varandra. Han skrattade själv, han tyckte nog att det var lite löjligt och, ja - speciellt, berättar drottningen.

Åren som hemlig flickvän var jobbiga

- Jag vill inte låta förmäten, men det kändes som om ödet hade bestämt att det skulle bli vi två.

Alla vet hur det gick. 1976 förlovade sig det nyförälskade paret och Silvia flyttade till Sverige. Men åren som kungens hemliga flickvän var tuffa.

- I början var det en tid med peruker och solglasögon. Det var spännande, man försökte vara listig. Det är inte så lätt att resa anonymt till Sverige. Och det var inte lättare när kungen kom till Innsbruck.

- Vid ett tillfälle när han ville hälsa på mig smet han från sitt sällskap. Han åkte längdskidor så fort att säkerhetsvakterna inte hann med, varken de österrikiska eller de svenska, berättar drottningen.

”Carl Philip är diplomaten bland barnen”

I dag hämtar drottning Silvia styrka från sin familj och sin tro.

- Det grundläggande i min kristna tro är kärleksbudskapet. ”Att behandla andra som du vill bli behandlad själv”. Jag tänker ofta på det och försöker låta det styra mitt liv.

Hon berättar också om sina barn.

- Carl Philip har alltid varit diplomaten bland barnen. Stackaren, han kom ju mellan två systrar, men det hanterar han mycket bra, berättar drottningen.

Om sitt behov av att koppla av:

- För mig utstrålar hela Solliden lugn och harmoni. Om sommarkvällarna brukar jag gå till rosenträdgården, sätta mig på en bänk och njuta av alla vackra blommor, berättar drottning Silvia.

Claes Thunblad