Bara två procent tycker jämställdhet är viktigt

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-21

Statsvetare: ”Det finns ingen som driver frågan”

Två procent. Så många av svenskarna rankar jämställdheten som en av de viktigaste samhällsfrågorna.

– Många förstår inte att jämställdhet har att göra med både deras liv och arbetsliv. Därför måste det finnas någon som driver frågan kraftfullt, säger Ursula Berge, statsvetare.

På 90-talet kom Stödstrumporna och Fittstim. På 2000-talet är det betydligt tystare i jämställdhetsfrågan.

Och i SOM-institutets undersökning av svenska folkets attityder anger bara 2 procent att jämställdhet är en av de viktigaste samhällsfrågorna just nu.

Ursula Berge, statsvetare och samhällspolitisk chef på akademikerförbundet SSR, menar att intresset för jämställdheten går i vågor – och att vi just nu befinner oss i en vågdal.

– Det går framåt med myrsteg, till exempel vad gäller föräldraförsäkringen. Och vad gäller kvinnlig representation i bolagsstyrelsen går det till och med bakåt. Så det är lätt att bli desillusionerad, säger hon.

En annan förklaring är att folk i kristider tycker att välfärdens kärnfrågor, som sysselsättningen, är viktigare.

– Jämställdhet är lite som grädden på moset, som vi vi bryr oss om när vi har råd. Tyvärr – för ökad jämställdhet skulle ge oss ett bättre och effektivare samhälle, säger Ursula Berge.

Men lågkonjunkturen är inte hela svaret på frågan. Ursula Berge menar att det idag saknas personer som driver frågan med kraft.

– Det behövs kompromisslösa banérförare. En Margareta Winberg som hotar med kvotering, en Bengt Westerberg som gör pappamånaden till en kabinettfråga, säger Ursula Berge.

Samma linje är Lena Ag, generalsekreterare för organisationen Kvinna Till Kvinna, inne på.

– Begreppet faller i politisk glömska. Det räcker inte att Gudrun Schyman står där ensam på barrikaderna, säger Lena Ag.

Hon ser positivt på att regeringen fått in ytterligare en feminist i Europaminister Birgitta Ohlsson.

– Hon har drivit jämställldhetsfrågor väldigt aktivt som riksdagsledamot. Och Anders Borg säger i alla fall att han är feminist, säger Lena Ag.

Och just finansministerns ställningstagande, menar Ursula Berge, ger ett guldläge.

– Det brukar alltid vara finansdepartementet som är bromsklossen. Jag tror att en extra pappamånad i föräldraförsäkringen, som jag tror skulle ha stor betydelse, är möjligt att genomdriva med Borg som finansminister. Men det krävs någon som driver den frågan. Och det saknas idag, säger Ursula Berge.