Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

”Lärarna måste bli tusen gånger starkare”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-01

Läs Annika Marklunds krönika om lärarens ansvar

Jag sitter i en fullsatt biosalong och ser en film om en helt vanlig niondeklass. En klass där tjejerna är tysta och duktiga, killarna charmerande, högljudda slackers. En klass vars lärare ojar sig över att killarna tar så mycket plats, tjejerna ingen alls.

Men i just den här nionde­klassen, den som porträtteras i "Tusen gånger starkare", börjar en väldigt ovanlig elev. Hon heter Saga och är uppvuxen utomlands, helt ovetandes om den svenska högstadie­skolans alla oskrivna regler och lagar. Hon har ett grund­murat självförtroende, är inte rädd för att ifrågasätta eller ställa obekväma frågor. Hon är vacker utan att vara fåfäng, intelligent men inte mallig, populär utan att intrigera eller favorisera. Klassen dyrkar henne, lärarna hyllar hennes positiva inverkan på klasskamraterna. "Du har ett viktigt uppdrag: att få tjejerna att ta mer plats", säger klassföreståndaren. "De låter killarna dominera alldeles för mycket. De behöver en förebild som du."

Saga tar sitt uppdrag på stort allvar. Och visst får hon klassens tjejer att förändras. Plötsligt tar de för sig, tar den plats de har rätt till, i egenskap av människor. Det låter som om Saga lyckades. Så är det inte.

Det här är nämligen en film om hyckleri. Om hur skolans prat om strävan efter jämställdhet sällan är annat än just tomma ord. Hur skol­personalen påstår sig eftersöka en förändring, när det i själva verket är deras eget agerande som upprätthåller och cementerar den orättvisa fördelningen av tid, utrymme och resurser mellan pojkar och flickor. Det är lärarna och skolledningen som till slut sätter stopp för tjejernas frigörelse, med hot och kollektiv bestraffning. De är långt ifrån beredda att hantera tjejer som tar plats på samma sätt som killarna.

Att skapa ett jämställt samhälle är allt annat än smärtfritt. Att krossa uråldriga mönster kräver vilja, kunskap och kraft. Det finns inte obegränsat med utrymme – för att kvinnor ska kunna ta plats måste männen ge upp delar av sin. Därför måste vi börja tidigt, innan utrymmet hunnit fördelas. Annars kommer skolan i all framtid att fostra pojkar till självskrivna ledare, medelpunkter med totalt tolkningsföreträde, flickor till deras lågmälda, behagfulla hjälpredor.

Just därför är "Tusen gånger starkare" en film som bör ses av alla som jobbar i skolan. För i verklighetens helt vanliga skolklasser finns inga Sagor. Det är lärarna som måste ta itu med sina egna föreställningar och fördomar om hur tjejer och killar ska vara. Det är lärarna som måste bli tusen gånger starkare.