Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Bra gjort – eller slöseri med resurser?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-07

Läsarna delade när det gäller barnen som fick rätt mot Toys R Us

coola killar och fina flickor – nej tack Hannes Psajd, Sanna Norén och deras klasskompisar skrev att leksaksjättens reklam var otidsenlig och nedvärderande.

Många läsare har reagerat på att mellanstadieklassens anmälan mot leksaksjätten Toys R Us gått igenom. Barnen anmälde företagets leksakskatalog som de menade var könsdiskriminerande – och fick rätt hos Reklamombudsmannen.

”Bra” menar vissa, ”slöseri med resurser” tycker andra.

Flickorna var passiva prinsessor, killarna aktiva och ”yrkesverksamma” på bilderna i Toys R Us leksakskatalog.

”Könsdiskriminerande”, menade en sjätteklass i Växjö och anmälde reklamen. För ett par dagar sedan gav Reklamombudsmannen dem rätt: leksakskatalogen var otidsenlig och nedvärderande mot båda könen, fastslog de. Sedan dess är diskussionen i full gång.

Stort missnöjde

I Aftonbladets kommentarsfält är det många som uttrycker ett starkt missnöje med Reklamombudsmannens utslag. Vissa tycker att det var överdrivet att anmäla något som de menar är en struntsak.

Signaturen sorkpojk, 28 år, skriver: ”Killar är killar, tjejer är tjejer. Sedan om några procent är annorlunda är det helt okej. Men att hålla på sådär – det är väl att dra saker en aning för långt?”

”Väldigt företagsamma”

Men barnpsykologen Ingrid Gråberg gläds över att barnen som står bakom anmälan börjat tänka kring könsroller i så pass tidig ålder.

– De var ju väldigt företagsamma får jag lov att säga. Det känns som att skolan, eller media, har lyckats förmedla något. Och det är alldeles utmärkt att barnen fått upp ögonen för hur olika könen framställs, säger hon.

De barn som ligger i riskzonen för att skadas av reklam som är utformad på det här sättet är de som inte passar in i den bild som förmedlas, menar Ingrid Gråberg.

– De som påverkas mest är de som inte passar in, de som faller utanför ramen för hur de förväntas vara. För de barnen kan det här ha en negativ påverkan. Det kan leda till att de känner sig mer utanför och annorlunda, säger hon.

”Bådar gott”

Många av de läsare som valt att hylla sjätteklassarna är inne på samma linje. Signaturen Vodalus, 30 år, skriver: ”Om leksaksbolagen får bestämma så ska alla flickor uppfostras till att bli hembiträden. Och på killavdelningen är det bara vapen så långt ögat kan nå. Nu har barnen själva börjat säga ifrån, de vill inte hämmas av trångsynta vuxnas begränsande åsikter och det är jag tacksam för. Det bådar gott för framtiden!”

Följ ämnen i artikeln