”Barn är monster som måste tämjas”

Publicerad 2014-05-06

… men här lär sig franska föräldrar uppfostran på svenska

Öppnar "svensk" förskola Dorothée La Heuret, här med Lou tre månader i bärsjalen, ska till hösten öppna en förskola med pedagogik ­inspirerad av Sverige. Tidigare har hon arbetat i en fransk kommunal skola. ”Där används förnedrande betraffningsmetoder”, säger Dorothée.

Efter att ha svartmålats som en curlingnation har Sverige börjat återhämta sitt ­rykte som föregångsland i barnuppfostran.

I södra Frankrike hålls nu till och med föräldrakurser om den svenska modellen.

– Sverige är sedan länge ett föregångsland för oss som vill förändra Frankrikes syn på barn, säger ­Marion Cuerq.

Laetitia Lamy och Sandrine Riviere, som håller i seminariet, ger regelbundet kurser för föräldrar och kommer att fortsätta använda Marion Cuerqs film i undervisningen. ”Sverige är ett föregångsland”, säger hon.

Ett 30-tal mammor, pappor och barn samlas i den lilla stadens kulturhus. De har kommit för att lära sig mer om den ”svenska modellen” – barnuppfostran utan aga.

Fysisk bestraffning och andra typer av straff är vardag för de allra flesta franska barn. Detta enligt en undersökning förra året som också visade att detta inte är något de vuxna trivs med - de ser det som ett nödvändigt ont.

Barnaga är inte olagligt men förra året dömdes en pappa till 500 euro (cirka 4 500 kronor) i böter för att ha straffat sin 9-åriga son med smisk på bar rumpa. Det ledde till att debatten om barnaga blossade upp och flera kända skribenter undrade om Frankrike inte borde följa Sveriges exempel ändå?

Förra året kom två böcker som används som argument för barnaga i franska debatter. David Eberharts bok “Hur barnen tog makten” gav svensk barnuppfostran dåligt rykte i Frankrike. Man menade att svenskarna uppfostrar snorungar som bestämmer över sina föräldrar. Att Eberhart förespråkar auktoritet men inte barnaga glöms bort i debatten.

Auktoriteten hyllas

I samma veva blev amerikanska Pamela Druckermans bok “Franska barn kastar inte mat” en internationell bestseller som även översattes till svenska. Boken hyllar Frankrikes auktoritära syn på barnuppfostran - och har använts som argument för att inget bör förändras.

I början av 2014 kom så Marion Cuerqs dokumentärfilm “Hade jag vetat det hade jag fötts i Sverige”. Filmen släpptes bara på nätet men fick ett visst genomslag i Frankrike där den används av organisationer som vill förbjuda barnagan. Filmen hyllar Sverige - första nationen att förbjuda barnaga 1979 - som ett barnens drömland där de respekteras och växer upp till hänsynsfulla vuxna. Fransk uppfostran utmålas som respektlös och våldsam.

Seminariet i Bompas börjar med visning av filmen och följs av diskussion. Ingen av föräldrarna som är här förespråkar agan, men några menar att den svenska modellen är omöjligt att applicera här:

– I Sverige har de ju föräldraledighet i en evighet och kan vara hemma med sjuka barn. Här i Frankrike har vi ­inte tid att ta oss tid, säger Catherine Barqui.

Hon har två egna barn i åldrarna 7 och 11 år och jobbar som fritidspedagog.

– Jo, jag slår mina barn ibland, som ensamstående mamma är det inte lätt.

Filmen gav henne dock en tankeställare och hon säger att hon ska försöka resonera mer med sina barn.

– Jag tänker sätta upp en lapp på kylskåpet där det står “våld löser inga problem”, säger hon.

Svensk förebild

Dorothée La Heurte är förskolelärare men just nu hemma med Lou, tre månader. Till hösten ska hon öppna en Montessoriförskola med inspiration av den svenska synen på barn. Tidigare arbetade hon i den kommunala skolan.

– Det är förbjudet att slå barn där men de använder förnedrande bestraffningar som skamvrån, berättar Dorothée.

Det börjar dock höjas röster för förändring även där. Dagens seminarium stöttas av den kommunala dagbarnvården i regionen.

Huvudorganisatörer är flera alternativa föräldraorganisationer. - Sverige är sedan länge ett föregångsland för oss som vill förändra Frankrikes syn på barn, säger Sandrine Riviere som ­leder dagens samtal.

Aftonbladet får tag på filmens regissör hemma i Stockholm. Marion Cuerq menar att Frankrike har allt att lära av Sverige.

– I Frankrike ser man barn som små monster som ska tämjas, säger hon.

Hon hävdar att barnmisshandel är “ett hemskt problem ” som man inte låtsas om.

– I ett land där två barn dödas dagligen av misshandel i hemmet är det något som inte stämmer.

Emma Sofia Dedorson

Fritt fram att aga barn under tre i Frankrike

I 34 länder är barn­aga total­förbjudet - däribland Sverige, ­Tyskland, Spanien och Sydsudan.

I Sverige avskaffades rätten att aga sina barn redan 1966. Den ­uttryckliga anti-aga­lagen infördes i ­Sverige 1979.

“Korrigeringsrätten” i Frankrike finns kvar.

Drygt 70 länder förbjuder aga i skolan. I Frankrike gäller förbudet förskolan för barn från tre år - inte dagbarnvården för barn mellan 3 månader och 3 år.

48 länder uppger att de arbetar för att förbjuda aga - inte Frankrike.

92 ­procent av svenska ­föräldrar tar ­avstånd från aga.

30 procent har någon gång knuffat, ruskat om ­eller huggit tag i ­sina barn.

87 procent av franska föräldrar har praktiserat barnaga vid minst ett tillfälle.

Frivillogorganisationen L’Observatoire de la Violence Éducative Ordinaire (OVEO) vill ha ett totalförbud mot aga i Frankrike.

Följ ämnen i artikeln