”Inte regler om abort som ska diskuteras”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-18

Debatten om könsselektiva aborter snedvrids, enligt RFSU

Ska föräldrar förbjudas att ta reda på fostrets kön – för att förhindra könsselektiva aborter?

Det fick Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt svara på i gårdagens partiledardebatt.

– Men i Sverige är det här ett försvinnande litet problem, säger Åsa Regnér, generalsekreterare för RFSU.

De allra flesta kvinnor gör abort innan de ens fått reda på fostrets kön, enligt RFSU.

Av vilka skäl får man göra abort? Det var en central fråga i den abortdebatt som nyligen blossade upp, med anledning av en kvinna i Eskilstuna som två gånger avslutade sina graviditeter efter beskedet att hon väntade flickor.

I gårdagens partiledardebatt fick också Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin ta ställning till om reglerna för könsbestämning av foster bör ändras. Fredrik Reinfeldt sade ja, men Mona Sahlin var emot – eftersom hon menar att ingen har rätt att fråga varför man gör abort.

Åsa Regnér, generalsekreterare för RFSU, understryker också att bara kvinnan kan värdera sina skäl till att avsluta en graviditet.

– Så som abortlagstiftningen är utformad i dag behöver man inte ange varför, och det är viktigt att inte smyga in några skäl, säger hon.

Handlar inte om abort

Under den senaste tidens debatt har flera röster ifrågasatt aborträtten. Men problemet med aborter på grund av kön är försvinnande litet i Sverige, säger Åsa Regnér. De gynekologer som RFSU arbetar med har knappt stött på något fall alls.

– I vissa länder, som Kina och Indien, där man väljer bort flickfoster är det här dock ett stort problem, säger hon.

Här är abort något man oftast gör av sociala skäl, enligt Åsa Regnér. Och över 90 procent aborterar innan de ens kan få reda på könet.

– Men om man väljer bort flickfoster för att man anser dem mindre värda är det inte regler mot abort man ska diskutera, utan då behöver man jobba mer med jämställdhetsarbete, säger hon.

Kvinnor måste få bestämma

Det är synen på flickor och pojkars värde man måste förändra, menar Åsa Regnér. Inskränkningar i aborträtten leder oftast leder till försämringar av kvinnors liv, poängterar hon.

– Flickor och kvinnor behöver få bestämma om sig själva och sina kroppar. Och det kan de också.