Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”Här får man vara på sin vakt”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-11

Snabbt kan idyllen bli en mardröm – så barnsäkrar du stugan

Har dina barn tjatat hela vintern om en studsmatta till sommarstugan? Varje år inträffar 5 000 olyckor på studsmattor, enligt Konsumentverket.

– Vi kan inte skydda våra barn mot världen, men vi kan undvika många allvarliga olyckor, säger Lena Karlsdotter Lindehag, aktuell med ”Barnsäkerhetsboken”.

Räcket är byggt enligt barnsäkerhetsreglerna – med rätt avstånd mellan ribborna.

Sol, sommar och salta bad. Börjar minstingen bli nyfiken på badbryggorna trots att han eller hon är långt ifrån simkunnig? Drunkning är vanligaste dödsorsaken till följd av olyckor bland barn i åldern ett till sex, enligt Räddningsverket.

För att tala allvar: Varje år dör 60–80 svenska barn

i olyckor. Drygt 200 000 barn söker årligen akut vård efter en olycka, enligt Socialstyrelsen. De flesta sker i hemmiljö.

– Det har hänt att barn drunknat i små grunda dammar, säger Lena Karlsdotter Lindehag som har skrivit boken alla föräldrar och barnpassare borde drömma om.

Ligg steget före!

”Barnsäkerhetsboken” innehåller hundratals tips från olika myndigheter och vårdinstanser – både förebyggande åtgärder och akuta råd.

Barn klättrar, ramlar, slår sig och cyklar omkull – det hör livet till. Sånt händer. Men ibland är olyckan betydligt värre. På ett ögonblick inträffar den trots att man som förälder bara vänder sig bort för en kort stund. Vattentunnorna vid husknutarna är ett exempel. De är kul att plaska i men faller småbarnen i, är det nästan omöjligt att ta sig upp.

– Det är naturligt att vara orolig och det sägs till och med göra oss till bättre föräldrar. Men det gäller att alltid ligga steget före och barnsäkra.

Viktigast: uppsikten

Telningarna växer snabbt och innan du vet ordet av har de gått från att krypa till klättra. Men hur mycket ska vi anstränga oss för att barnsäkra varenda vrå av sommarstället?

– Vi kan inte skydda dem mot allt. Det viktigaste är sunt förnuft och att ha uppsikt över barnen, framför allt på platser som är extra riskfyllda, till exempel badklipporna eller runt grillen, säger Lena Karlsdotter Lindehag.

Så undviker du farorna på sommarstället

Lena Karlsdotter Lindehag tipsar om hur man undviker några av de vanligaste sommarfarorna.

Trädgården

Rensa trädgården från giftiga växter, bär och svampar – som björnloka, fingerborgsblomma, liljekonvalj. Håll trädgårdsredskapen borta från barnen. Ställ kemikalier, som bensin till gräsklipparen och råttgift, oåtkomligt.

Grillen

Skippa tändvätskan. Många barn brännskadas varje sommar på grund av tändvätska. Lämna aldrig grillen utan uppsikt.

Vatten

Ha alltid uppsikt och var så nära barnen att du enkelt kan gripa tag i dem. Köp CE-märkta flytvästar, prova dem varje år så att storleken är rätt. De bör användas både i och vid vatten.

Gamla eluttag

Äldre hus kan ha uttag där kontakthålen inte är försänkta i uttagsbrunnar. Använd petskydd och investera gärna i en jordfelsbrytare. Låt en elektriker barnsäkra elsystemet.

Gungor/studsmatta

Följ monteringsanvisningarna när du sätter upp en gunga. Var noga med säkerhetsavstånd. Kolla regelbundet så att linorna i en gammal

gunga är hela. Köper ni en studsmatta, kolla så att konstruktionen är robust och att den har skyddsnät och ordentliga kantskydd. Barn under sju år bör bara hoppa en i taget.

Ormbett/getingstick

Vid huggormsbett, håll den drabbade kroppsdelen stilla och i högläge. Uppsök akutsjukhus. Om barnet blir yrt eller kallsvettas, ring 112. Får barnet ett getingstick, ta ut gadden och badda med is eller kallt vatten. Vid allvarliga fall, som om barnet får många stick, uppsök läkare eller ring 112.

Gamla fönster/dörrar

Gamla hus har sällan samma säkerhetsstandard som nya. Kolla därför så att fönster och balkongdörrar på våningsplan har öppningsspärrar och säkerhetsbeslag som gör glipan max 10 centimeter vid vädring.

Brunnen

Se till att eventuella brunnslock är låsta eller har en anordning som barn inte kan få upp. Galler som fallskydd är bra om en brunn ibland är öppen. Dricker ni av vattnet bör ni kolla vattenkvaliteten varje år.

Vilse

Lär ditt barn civilförsvarsförbundets knep. Signalera genom att till exempel klä en gran med plastpåsar för att göra förbipasserande uppmärksamma. Håll dig varm, behåll kläderna på och bygg skydd av granris.

Våningssängar

Se till att den har godkända skydd på alla sidor. Ingen under sex år får vistas där och kom ihåg att våningssängen aldrig är en lekplats – hur bra koja det än är.

Källa: ”Barnsäkerhetsboken” (Kom ut i maj på Ica Bokförlag)

Monica Karlstein

Följ ämnen i artikeln