De drabbas av blogghatet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-25

"Självutlämnande kvinnor ses som mer provocerande"

Isabella Löwengrip, Linda Skugge och Linda Rosing har alla drabbats av näthatet efter att ha bloggat.

Personangrepp, könsord och hot – kvinnor som bloggar möter varje dag ett massivt hat.

Särskilt de mest självulämnande.

– Mer än 50 procent är elaka, säger Linda Rosing.

”Bitterfitta”. ”Hela min skola hatar dig”. ”Vad pinsam du är”. Kommentarerna står att läsa på några av de största kvinnliga bloggarna. Och den råa tonen är inte ovanlig. Läsarna drar sig varken för att använda könsord eller personangrepp när de uttrycker sin åsikt. Personer som Blondinbella och Linda Skugge har dessutom drabbats av regelrätta hatkampanjer på grund av sina bloggar. Också Linda Rosing känner igen sig.

– Så fort jag gör ett inlägg skriver folk skit, säger hon.

När hon började blogga blev hon chockad över mängden elaka kommentarer. Till en början tog hon åt sig av det mesta som skrevs, men numera har hon slutat läsa. Något som också retar upp folk och som orsakar fler aggressiva inlägg.

– Men de som skriver har inget ansikte och vågar inte stå för något, så det rinner av mig, säger Linda Rosing.

Unga tjejer utsatta

Att bloggare översköljs av aggressiva kommentarer är känt sedan länge. Kajsa Klein, doktorand vid JMK i Stockholm, har forskat om bloggar, och hon menar att unga tjejer som skriver om mode, skönhet och lite ytligare ämnen är särskilt utsatta.

– De är väldigt sårbara. Om man kollar på hur det ser ut inom populärkulturen så är det de som hamnar långt ned på skalan, de har ingen hög status, säger hon.

Men hon pekar också på att hela kulturen på internet är diskuterande. En blogg med bara uppskattande kommentarer ser nästan konstig ut.

– Fast det är skillnad på bloggar och bloggar. De mer självutlämnande löper större risk att drabbas, det upplevs som mer provocerande.

Blogganalytikern Hans Kullin håller med:

– De populära mode- och livsstilsbloggarna får en hel del negativa kommentarer – också för att de är framgångsrika.

"Bittra människor"

Linda Rosing är övertygad om att de elaka kommentarerna handlar mycket om avundsjuka.

– Det är mycket bittra människor som slänger sin ångest på oss som vågar visa vad vi gör och tycker. En människa som mår bra sitter inte och slänger skit på andra såhär.

På nätet är det fortfarande andra sociala regler som gäller. Men Hans Kullin menar att man inte ska ge tillbaka med samma mynt. Han påminner om att allt man skriver är offentligt. Dessutom brukar han själv tänka ”mata inte trollen”.

– Trollen är de som har som livsuppgift att förstöra. De kan lämna trettio inlägg i en diskussion och går igång på att hetsa. Du kommer aldrig att kunna övertyga dem, säger han.

Kommentarerna kvar

Överhuvudtaget tror Kajsa Klein att vi ska tänka på vilken information vi lämnar ut på bloggarna. För somliga tar nu nätprovokationerna ett steg till.

– Det finns de som letar information på personen man föraktar. De kan söka vad du bor, hitta filmer på youtube, kolla dina kompisar på facebook. Sedan väger de ihop det – och det gör att man blir ännu mer sårbar som bloggare.

Men hon påminner om att de som har en dålig ton på nätet också kan råka illa ut.

– Nätet upplevs nog som anonymt och många skulle inte säga de här sakerna rakt ut. Men kommentarerna ligger kvar och någon kanske upptäcker att det är du som skrivit dem. Då kan du sen bli sedd som en mobbare och en person som beter sig dåligt.