Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

För mycket dataspel? Börja spela själv!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-02

Det räcker inte att bara titta på när barnen spelar

Om du vill begränsa ditt barns dataspelande - spela själv. Först då blir det lättare att sätta vettiga gränser.

Det menar experter som Aftonbladet talat med.

– Jag anser att det är varje förälders plikt att spela med sina barn, att bara titta på räcker inte, säger Medierådets kanslisekreterare Jan Christofferson.

Jan Christoffersson, Medierådet.

Att dataspel är så laddat för många föräldrar beror på att de inte förstår vare sig nyttan med spelen eller hur kul de är. Det skulle de göra om de spelade själva, säger han.

Kolla åldersgränsen

Men det är skillnad på spel och spel. En del innehåller mycket våld eller sex och därför tycker han att föräldrar ska kolla spelets åldersmärkning. Logiken är densamma som för åldersgränserna på bio. Märkningen säger inget om svårigheten eller spelvärdet för ett barn i en viss ålder, utan handlar bara om att innehållet kan vara stötande eller skrämmande.

Det kan också vara värt att kolla om spelet är till för att spelas enbart på den egna datorn eller om det fungerar online. Då kan det tillkomma en månadsavgift, vilket populära World of Warcraft är exempel på.

– Förutom själva kostnaden ska man vara medveten om att onlinespel spelas mot andra individer. Barnen chattar i realtid och därmed finns det också en risk för att de råkar på någon som är taskig mot dem, säger Jan Christofferson.

Som heta linjen

När det gäller online-spel tycker Per Strömbäck som är Dataspelsbranschens talesperson att föräldrar som spelar kan få en morsor-på-stan-effekt.

Per Strömbäck, Dataspelsbranschen.

– Onlinespelen är lite som heta linjen på åttiotalet. Det är ett sätt för barnen att umgås, men med föräldrar närvarande försvinner en del av magin, säger han.

Han tycker också att föräldrar ska undersöka om onlinespelet har en PEGI-märkning. Den ska garantera att spelaktören är seriös och har förbundit sig till en uppförandekod.

Sträva efter balans

Inga barn mår bra av att sitta stilla för länge framför datorn. Men hur länge som är lagom är upp till föräldrarna själva att bestämma, menar Jan Christofferson.

– Det skulle bli mycket enklare att argumentera om det fanns en tidsgräns, men man får helt enkelt sträva efter balans, säger han.

Lotta Nylander her skrivit boken "Spela Dator".

Jan Christofferson tycker att det viktigt att inte dramatisera spelandet och att undvika konflikter kring det. Att begränsa barnens spelande är lika självklart som att ha regler för hur sent de får vara ute på kvällarna. Han får medhåll av författaren Lotta Nylander som skrivit boken Spela dator.

– Att spela datorspel är en naturlig del av barns vardag som inte är skadlig. Ett bra spel fungerar som en bra bok, det är lätt att bli uppslukad, säger hon.

Det är först när spelandet går ut över annat som läxor, sovtider eller att barnen inte rör på sig som det kan behöva regleras, menar hon.

– Då får man ta fajten, precis som man gör när det gäller andra saker, säger Lotta Nylander.

Annette Wallqvist

Följ ämnen i artikeln