”Jag svek och manipulerade kvinnor i 30 år”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-29

Roger Nilson var sexmissbrukaren som hamnade på löpsedeln – det blev början på hans nya liv

En flicka i varje hamn. Världsomseglaren och läkaren Roger Nilson skäms inte längre för att berätta om sitt sexmissbruk. Han har till och med skrivit en bok om det.

– Om min berättelse kan få en enda person att stanna upp och ta tag i sitt missbruk, så är jag nöjd, säger han.

” Jag anar att många känner igen sig, och kanske vill läsa mer då en offentlig person vågar berätta om sitt missbruk som jag gjort nu”, säger Roger Nilson.

”Känd svensk läkare spred sexsmitta”. Så stod det på Aftonbladets löpsedel i april 2004. Läkaren som löpsedeln syftade på var Roger Nilson, nu 59. Fram till dess hade bilden av Roger varit en bild av en stark, modig och framgångsrik läkare och elitidrottsman. Han som seglat jorden runt sju gånger och satt världsrekord i kappsegling samma sträcka. En prestationernas man, någon att se upp till och beundra för hans idrottsliga prestationer på de sju haven.

Dövade sin inre oro

Aftonbladets löpsedel tog fasta på en annan bild, den som få människor i Rogers omgivning då kände till, men som många kanske anat fanns. Sex- och relationsmissbrukaren Roger Nilson.

Under en stor del av sitt vuxna liv har han använt sexuella förbindelser med kvinnor för att döva sin inre oro. Bakom den solbrända och självsäkert leende seglarfasaden har det funnits en osäkerhet. En känsla som Roger Nilson i dag kallar för ”en oerhörd tomhet”. En tomhet som han hela livet har försökt fly ifrån.

Att han i dag kan sätta ord på sin osäkerhet, har han Dysberoendekliniken i Stockholm och tolvstegsprogrammet att tacka för. Visst hade han anat tidigare att han haft problem, och på egen hand sökt finna svaren på varför han tidvis mått så dåligt.

– Jag har gått i gruppterapi sedan 1990, återupplevt min barndom känslomässigt och sökt svaren hos terapeuter och gurus världen över, säger han.

Det gav honom självinsikt, men ingenstans hittade han sätt att ändra sitt beteende, fylla tomheten, släppa sin besatthet av kvinnor och jakten på bekräftelse. För det är det sexmissbruk handlar om, menar Roger, att bli bekräftad.

– Förförelse och erövring var min medicin för att fylla tomheten, förklarar han.

Tomheten kommer, i Rogers fall, av en uppväxt med dålig fysisk och känslomässig kontakt. Hans föräldrar stöttade honom då han växte upp, ville att han skulle lyckas i livet. De uppmuntrade goda prestationer och gav beröm då Roger gjort något bra. Men kramar, kel och närhet, villkorslösa kärleksyttringar från mamma eller pappa – det har han få minnen av.

– Strax innan mamma dog lärde jag och min syster henne att kramas, säger Roger.

Förra hösten kom Rogers bok ”Mot stormens öga” ut. I den beskriver han öppet och ärligt sitt missbruk, sitt casanovasyndrom som han själv väljer att kalla det. Han berättar om möten med kvinnor han förfört och sårat. Många kvinnor han fick i säng såg han som kvinnan i sitt liv, åtminstone till en början.

– Men så snart relationen utvecklades till något djupare än en flört, så stack jag.

Han hittade ”dolda fel”

Roger skydde djupare känslomässiga engagemang och förbindelser som pesten. Kvinnorna han mötte lämnade han raskt då de började ställa krav på engagemang. Plötsligt hittade han ”dolda fel” som han säger. Ingen var riktigt god nog för honom. Dessutom hade han alltid en världsomsegling att planera, en ny båt och besättning att trimma in eller en ny hamn att angöra inom kort.

– Jag valde intensitet i stället för intimitet, säger han.

Boken han skrivit handlar inte bara om sex. De 542 sidorna rymmer lika mycket berättelser om segling, äventyr, glädje och samarbete. Ombord och på land. Men det är i första hand Rogers beskrivningar av hur han sedan 30-årsåldern missbrukat sex och relationer som har uppmärksammats och har blivit omtalade.

– Sex- och förälskelsemissbruk är vanligt i vårt samhälle, men det är svårt att tala om. Tabubelagt, säger Roger.

Dessutom finns det många, särskilt män, som uppmuntrar det beteende som Roger i dag kallar för en sjuklig rädsla för intimitet och att bli övergiven.

– Jag har fått många ryggdunkar och uppmuntrande tillrop från män när jag gång på gång kommit till en ny fest med ännu en ny ung tjej. Många har tyckt att det är häftigt, det jag hållit på med.

Boken sålde slut

Men det har också funnits många som tagit avstånd, det är han medveten om i dag.

– Jag hade under lång tid försämrad kontakt med vissa vänner och bekanta som sett hur jag svikit, ljugit och manipulerat kvinnor, säger han.

Att hans bok skulle bli så uppmärksammad hade han aldrig kunnat tro, den första utgåvan har redan sålt slut hos förlaget.

– Men jag anar att många känner igen sig, och kanske vill läsa mer då en offentlig person vågar berätta om sitt missbruk som jag gjort nu.

Roger har fixat frukost hemma i takvåningen i Saltsjöbaden inför intervjun. Kokat gröt och plockat fram en buffé värdig en gäst på ett femstjärnigt hotell.

Han har svårt att göra saker halvhjärtat och berättar om hur hans energi ibland tagit sig absurda proportioner. Som då han började i tolvstegsprogrammet, slutade träffa kvinnor och bestämde sig för att i stället plocka hela Saltsjöbaden ren från sopor. En god gärning. Tyckte han då.

– Jag fick en fix idé bara, plockade skräp överallt där jag kom åt, det blev som en mani ett tag tills jag insåg det absurda i det och riktade min energi på något annat i stället.

Med vid frukostbordet sitter hans fästmö, Ann-Sofie. Hon flyttade in i oktober förra året, väl medveten om Rogers missbruksbakgrund. Men vid det laget hade Roger kommit en bra bit på vägen mot tillfrisknande, han var inne i tolvstegsprogrammet och hade levt i celibat i 24 månader. Han går fortfarande på möten med självhjälpsgruppen, det kommer han göra livet ut.

Frågan om hur hans sexliv fungerar i dag blir aldrig ställd. Den känns för privat där vid frukostbordet. Kanske kommer Roger Nilson själv skriva om det någon gång, men det får vara upp till honom att bestämma när det blir.

Segling kommer han hur som helst fortsätta med tills han trillar av pinn. Den är fortfarande en mycket viktig del av hans liv. Kanske håller kroppen några år till för de mer extrema racen, sen ska han nog trappa ned lite.

Han inser att också seglandet, jakten på adrenalinkickar och äventyr, varit och delvis är ett sätt att fly. Seglingen har alltid gett honom glädje, energi och ro i själen. Tidigare gav den honom också en befrielse från besattheten då han var som värst insyltad i intrigerande och flirtande.

– Ombord fanns inga kvinnor, jag kunde fokusera på seglingen och upplevde det som en underbar livsstil.

Så hur var det då, med den där löpsedeln. Vad var det som hände och hur påverkade den negativa uppmärksamheten hans liv?

Skrämmande insikt

Två kvinnor, som han träffat kort efter varandra under 2003 och 2004, mötte varandra och insåg sanningen om Rogers intrigerande. En av dem hade han förmodligen smittat med den sexuellt överförbara formen av herpes. Det var den kvinnan som valde att gå till pressen. Roger insåg att hans beteende varit tvångsmässigt, att han varit maktlös.

– Det var en skrämmande men livsförändrande insikt, säger han.

Räddningen hittade han i tolv-stegsprogrammet och på Dysberoendekliniken. Där fick han hjälp att komma ur sitt destruktiva beteende som skadat både honom själv och människor i hans omgivning.

– Det känns lite underligt, men den där löpsedeln räddade mig till ett bättre liv.