"Ta vara på de stunder ni får tillsammans"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-11-10

Många småbarnsföräldrar känner att de har för lite tid för varandra och kärleken går på sparlåga.

Men planering och att lära sig att fånga möjligheterna i luften kan få fart på förhållandet, menar relationsexperten Sverker Wadstein i en chatt med aftonbladet.se:s läsare.

Bamse säger: Är det sant att otrohet kan stärka banden till familjen pga skuldkänslor och att man därmed spenderar mer tid med den?

   Sverker Wadstein säger: Nej det tror jag inte. Om det är något som slår sönder familjen är det otrohet. Skuldkänslor är inget man kan stärka banden med. Vad det handlar om är att försöka bygga upp ett förtroende mellan varandra, men man ska vara medveten om att det tar tid.

Lenny säger: Är det vanligt att just småbarnsåren orsakar skilsmässa? Och varför skulle det vara bättre om pappan tog längre föräldraledighet?

   Sverker Wadstein säger: Det är inte småbarnsåren i sig som orsakar skilsmässan. Utan det att man inte hinner med den vuxna kärleksrelationen riktigt. När pappan tar ut ledighet så visar det ett engagemang både mot barnet och partnern.

Hasse säger: Jag har själv varit pappaledig i fyra månader och märkt att många kvinnor verkar känna sig hotade av det. Som om de är rädda för att deras "område" ska tas över av oss eller något. Det gör det extra jobbigt.

   Sverker Wadstein säger: Jag tror att en del av svårigheterna med pappaledighet handlar om att kvinnorna inte vill släppa in mannen. Det är inte bara så att männen är oengagerade, kvinnor måste också bli medvetna om att de måste släppa in mannen. Kvinnor måste dela med sig mer av den stora förmån det är att få vara hemma med sina barn.

Lily säger: Hur ska man hinna med sin partner är man har två små barn som kräver ens uppmärksamhet hela tiden?

   Sverker Wadstein säger: Man får dra ner på kraven på att vara tillsammans med den andra. Ni måste ta vara på de stunder ni ändå får tillsammans, ibland får ni tillfällen som ni måste lära er att "fånga". Sedan handlar det om att planera, ni kan tex planera en dejt tillsammans, som ni gjorde i början. Det handlar alltså både om spontanitet och planering.

Barnkär säger: Hur bemöter man kritik från sina chefer och arbetskamrater när man som pappa har funderingar på att vara hemma med barnen?

   Sverker Wadstein säger: Det är en svår fråga. Man kan ju se det som en kompetensutveckling att vara hemma med sina barn, man utvecklar sig själv. Till viss del får man fråga sig var ens lojalitet ligger. Ser du ditt barn framför dej, kan du kanske leva med kritiken och inte bry dej för mycket.

Nea säger: Om man har ett barn ihop med en man som man ska skilja sig med och barnet är ca ett och ett halvt år gammalt. Behöver barnet omvårdnad av båda föräldrar då ? Och barnet ska bo hos mig !

   Sverker Wadstein säger: Ja, det behöver barnet. Men jag tror att det är bra att barnet bor på ett ställe, när det är så pass litet. Är det möjligt så är det bra om pappan kan vårda barnet delvis där det bor.

Thomas säger: Jag är pappa till en autistisk pojke och tycker att tiden för att vara med honom är för lite. Det blir väldigt stressigt för jag jobbar och skulle vilja vara hemma med honom mer. Så resultatet av det blir att man "lånar" lite utav arbetstiden ibland. Vad tycker du om det?

   Sverker Wadstein säger: Det är jättebra, fortsätt med det! Det kommer du ha glädje av. Jag har aldrig hört någon äldre man som säger att han ångrar att han jobbade FÖR LITE när barnen var små, det är alltid tvärtom.

Barnkär säger: Hur stora krav får man ställa på barnen, att de ska förstå att vi som föräldrar behöver tid för oss själva?

   Sverker Wadstein säger: Krav är kanske inte ordet jag skulle använda, men att visa att ni prioriterar varndra är ett sätt att lära barnen hur man gör för att hålla kärleken levande. En familj är ju en sorts "relationsskola".

Mammax2 säger: Hur

är det mer vanligt att man "tjatar" om hushållet, räkningarna, vem som skall göra vad och när det skall göras när man är småbarnsförälder? Jag tycker det är svårt med kommunikationen ibland. Kan det vara att man inte alltid pratar samma språk? I så fall vad är bra att göra när man inte kommer överens om små saker som kan bli stora?

   Sverker Wadstein säger: Bråk om småsaker kan vara ett symptom för djupare problem. Risken är att man förlorar sig i detaljer istället för att reda ut de svårare frågorna. Därför är det viktigt att prata om djupare saker tex värderingar och förväntningar på relationen.

Barnkär säger: Hur lång tid kan man räkna med att relationen liksom går på sparlåga när man har småbarn? Under hur lång tid ska man acceptera att den går på sparlåga?

   Sverker Wadstein säger: Man ska inte acceptera att den går på sparlåga under alla småbarnsår, särskilt inte om man har flera barn efter varandra. Men precis som det finns årstider kan det vara i en relation, vissa perioder är höst, vinter och kallt. Men blir det aldrig vår är det något som saknas. Då måste man fråga sig vad det kan vara.

Emma säger: Tycker att det första året med småbarn har varit riktigt jobbigt. Vi bråkar i stort sett varje dag, är så himla trött på det. Men det verkar bara vara jag som tycker att det är jobbigt inte min man. Vad ska man göra, det blir inte bättre och han vill inte gå och prata med någon heller! Något sexliv har vi heller inte haft på ett bra tag. Vad ska vi göra?

   Sverker Wadstein säger: Istället för att alltid prata om det som är fel, försök ändå lyfta fram det som är positivt. Prata om hur det var när ni blev tillsammans, berätta för varandra vad ni fastnade för, som gjorde att ni blev förälskade. Att prata om förälskelsen kan vara ett sätt att väcka liv i kärleken på nytt. Detta kanske kan leda till att din partner blir motiverad att söka hjälp.

aftonbladet.se

Följ ämnen i artikeln