Så firas julen i polyfamiljen

Publicerad 2013-12-19

Salla, 40, går på fest tillsammans med sin pojkväns flickvän - och hennes sambo

Salla är nykär i Gabriel som är tillsammans med Kristin som lever ihop med en annan.

Kristin har dessutom ännu en partner som också har en kärlek till.

Och nu närmar sig julen och frågan är: vem ska fira med vem?

NYKÄRA Salla och Gabriel firar första julen ihop.

Salla Bengtsson skilde sig för två år sedan och har precis kommit ut som polyamorös - efter 15 år som fru, monogam och småbarnsmamma. En helt ny värld har öppnat sig - och hon stormtrivs med sin nya livsstil, och rätten att älska hur många hon vill.

Lätt att bli förälskad

- Jag har alltid haft lätt för att bli förälskad men det tog många år innan jag förstod att jag faktiskt är polyamorös. Och att det är okej att känna för flera personer samtidigt.

För Sallas del blir julen 2013 en annorlunda upplevelse. Det traditionella julstöket byts ut mot en stor fest hos pojkvännen Gabriels andra flickvän och hennes sambo.

Gabriel, som slutade leva­ monogamt för nio år sedan, är van vid okonventionella jular. För honom är det inte någon stor sak att alla samlas med sina olika partners och firar ihop, som en enda stor familj. Själv har han ibland firat hemma hos flickvännen Kristin och hennes pojkvän och ibland med sina föräldrar. Ofta är det dagsformen som avgör var och med vilka julen tillbringas.

Kan låta knepigt

Hur andra ”polysar ”gör vet han inte.

- Jag kan förstå att det kan låta knepigt att få ihop det hela med släkt, familj och olika partners, särskilt om det finns barn inblandade. Men för min del har högtider, födelsedagar och semestrar sällan varit ett problem, säger Gabriel.

Hur många som kommer till årets julfest vet han inte - mer än att alla på olika sätt är länkade till varandra via olika partners.

- Förutom att vi ingår i olika relationer med varandra blir det en alkoholfri tillställning med mycket mat, alla som kan tar med sig något, och vi köper en julklapp var som läggs i en stor hög.

Att julpussas med en partner framför en annan är dessutom helt okej.

- Annars skulle inte upplägget fungera. Svartsjuka blir mindre viktigt när man är poly, säger Gabriel som tyckte att det var betydligt jobbigare när han levde monogamt.

- Att bara ha en partner gör ju att man blir sårbar. Nu vet jag att jag inte behöver bli lämnad även om Salla skulle bli kär i någon annan.

Vänjer sig

Salla nickar ­instämmande. Trots att livsstilen är ny för henne skulle hon ­inte bli besviken om Gabriel föredrog att tillbringa julnatten hos sin ­andra flickvän.

- Nu har vi ju inte­ ens pratat om hur vi ska göra, vilket beror på att det inte är en stor sak för oss. Men det löser sig ­säkert, säger Salla och ler mot Gabriel.

Hur reagerar era vänner och familjer på ert sätt att leva?

- Min släkt tycker nog att det är lite konstigt men de har börjat vänja sig. När jag fyller år har jag alltid bjudit in alla mina partners, och det får mina föräldrar och min släkt acceptera, säger Gabriel.

Stöd av de närmaste

Salla har ingen kontakt med sin släkt men säger att flera av hennes närmaste vänner stöttar hennes livsval. Att berätta för barnen var inte heller svårt.

- De flesta tycker att jag ska göra det som känns bäst för mig, och att vara poly känns helt rätt.

- Mina barn är fortfarande ganska små men jag har bestämt mig för att vara ärlig med alla, och jag står för hur jag vill leva.

Samtidigt kan Salla sakna att dela vardagen med någon.

- Jag har ju levt familjeliv i 15 år och kan längta efter att leva med någon. Och det kanske blir så i framtiden, men det skulle i så fall vara väldigt tydligt ifrån min ­sida att Gabriel kommer att fortsätta finnas i mitt liv.

Tusentals svenskar lever som polyamorösa

Polyamori innebär att ha - eller vilja ha - flera samtidiga kärleksrelationer, med samtycke från alla inblandade.

Polyamori är inte samma sak som polygami - giftermål mellan flera parter - vilket är förbjudet i Sverige.

I Sverige finns uppskattningsvis mellan 3 000 och 4 000 personer som lever i polyamorösa relationer.

Ordet kommer från grekiskans poly, som ­betyder många, och latinets amor, kärlek.

Följ ämnen i artikeln