Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Rihannas livsfarliga kärlek

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-15

Bilderna på en blåslagen Rihanna chockade en hel värld.

Att hon valde att gå tillbaka till sin misshandlande pojkvän likaså.

Sofis mode vände sig till expertisen för att försöka förstå.

I hitsången ”Take a bow” sjunger Rihanna om hur hon sparkar ut sin kille efter att han behandlat henne illa. Men när hon själv blev brutalt misshandlad av pojkvännen Chris Brown i februari i år, fanns inte styrkan att göra detsamma.

I polisrapporten beskrivs hur sångerskan fick ta emot så många slag att hennes mun fylldes med blod. Hon fick bitmärken på kroppen och tappade nästan medvetandet av pojkvännens strypgrepp. Efteråt dumpades hon ensam vid vägkanten. Några timmar senare gick hon ändå med på att träffa Chris Brown på ett hotell och efter ett par veckor var de ett par igen.

Såg mamman bli misshandlad

– Låt mig berätta varför hon gick tillbaka till honom. Om du går tillbaka till en man som slår dig, så är det för att du inte känner dig värd att vara med en man som inte slår dig, sa en upprörd Oprah Winfrey.

Chris Brown såg sin mamma bli svårt misshandlad av styvpappan under flera år. När han var gäst hos Tyra Banks för två år sedan berättade han att han var en bättre man än så och aldrig skulle kunna utsätta en kvinna för samma sak. Tomma ord, skulle det visa sig.

Strax efter att han och Rihanna blivit ett par för cirka ett år sedan började han bryta ner hennes självkänsla.

Metoden? Verbal misshandel.

– Han gjorde sig lustig över hennes accent eller gav pikar när hennes hår inte var fixat. Du vet, för att trycka ner henne, säger en av sångerskans vänner till Us Weekly.

Utsatt för rasism

Kanske hade Rihanna inte accepterat hans förtryck om hon haft en bättre uppväxt. Under skolåren på Barbados utsattes hon för rasism och diskriminering. Hennes klasskamrater gjorde klart för henne att hon inte var vatten värd – eftersom hon ansågs vit.

– De tittade på mig och svor åt mig. Jag förstod inte, jag visste bara att jag såg människor i en massa olika nyanser och att jag var ljus, har hon berättat för Allure.

Helvete hemma

Men glåporden på skolgården var ingenting mot det helvete hon levde i hemma. Hennes pappa var svårt beroende av crack och sålde droger under dagarna för att ha råd att själv bli hög. Många gånger hade familjen inte pengar till mat på grund av hans svåra missbruk.

– Jag var utom all hjälp. Jag svek min fru och mina barn gång på gång. Jag var ingen bra pappa eller man, har han berättat för Sunday Mirror.

Föräldrarna skildes när Rihanna var 14 år. Den svåra huvudvärken, som inga mediciner hjälpt mot, försvann. I dag är hennes pappa nykter och de har en fungerande kontakt – men minnet av hur han valde knarket före henne när hon behövde honom som mest under uppväxten kommer alltid att finnas kvar.

Över 40 000 samtal

– Man kan prata om sårbarhetsfaktorer bland kvinnor som utsätts för våld. Om man har haft en uppväxt där man kanske inte känt sig värd någonting, kan det senare bli svårt att sätta gränser. Man tycker helt enkelt inte att man förtjänar bättre. Men alla kvinnor som utsätts för våld har inte haft det så. Vi möter alla typer av kvinnor, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef för den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen, till Sofis mode.

Kvinnofridslinjen hjälper kvinnor som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Förra året registrerades fler än 40 000 samtal.

Verksamhets­chefen Åsa Witkowski förvånas inte över att Rihanna så snabbt tog tillbaka den man som förgripit sig på henne, trots att misshandeln den 8 februari enligt uppgift inte var den första.

Lämnar och går tillbaka igen

– Det är oerhört vanligt att man är i en ambivalent fas där man lämnar och sedan går tillbaka, lämnar igen och kommer tillbaka på nytt. Det går i vågor hur stark man är. Många kvinnor vi pratar med har blivit slagna över 50 gånger innan de vänder sig till oss, säger hon till Sofis mode.

Rocklegenden Tina Turner var tillsammans med sin ex-man och plågoande Ike Turner i 14 år innan hon lyckades göra sig fri. Hon har berättat hur hon var helt beroende av sin man ekonomiskt och inte hade någonstans att ta vägen. Paret hade dessutom flera barn tillsammans.

Situationen är typisk för många kvinnor som misshandlas, men Åsa Witkowski betonar att så inte alltid är fallet. Rihanna, till exempel, har tjänat miljoner på sin musik, har själv makt över sin ekonomi och har inga barn tillsammans med Chris Brown.

– Man pratar om tillitsbrottet. Den man litar mest på, står närmast och tänker sig en framtid tillsammans med, är den som sviker mest.

Tar på sig skulden

Slagen blir svåra känslomässiga trauman och många lägger skuld och skam på sig själva. Genom en gradvis hjärntvätt, där mannen säger nedlåtande saker och inte låter kvinnan umgås med vänner och familj som hon vill, normaliseras våldet. Till slut tror hon att förövaren har rätt i sina påståenden: att hon till exempel är svår att leva med eller provocerande och därför får skylla sig själv.

Att stanna kvar hos en man som slår kan också vara ett noga övervägt beslut. Många kvinnor upplever det våldsamma förhållandet som säkrare än att lämna det – så länge de är i partnerns närhet kan de läsa av honom,parera och förbereda sig på hans utbrott.

– När man lämnar mannen ändrar våldet karaktär till något okänt, som kan kännas väldigt skrämmande. Han kan börja telefonterrorisera eller plötsligt stå utanför dörren, säger Åsa Witkowski.

Letar nytt hem

Lxmäklaren Russ Felice berättade nyligen för X17 online att Rihanna letar nytt hem och bland annat har tittat på Jerry Seinfelds gamla hus i Hollywood Hills. Den senaste tiden har hon synts utan Chris Brown och i skrivande stund uppges hon faktiskt ha lämnat honom. Andra uppgifter talar för att de är på väg att försonas.Vad som än händer är det viktigt att inte döma, menar Åsa Witkowski. Kvinnor som misshandlas skuldbelägger redan sig själva och yttre press ökar risken att de isolerar sig och blir än mer fast hos de män som slår dem.

– Att det blir känt att sådant här även kan hända kända personer kan lätta lite på skuldbördan hos många kvinnor. Det visar att det inte är lätt att gå vid första slaget, trots att man kan tyckas ha alla yttre förutsättningar, säger Åsa Witkowski till Sofis Mode.

Kvinnofridslinjen

Ring på 020–50 50 50 eller läs mer på www.kvinnofridslinjen.se

Stödtelefon för dig som upplevt hot och våld eller är anhörig. Det är gratis att ringa och samtalet syns inte på telefonräkningen.

Kan män som misshandlar sluta?

Kriminalvården i Sverige driver ett nationellt kognitivt beteende­terapeutiskt program, IDAP-programmet, där målet är att få dömda män att sluta utöva våld mot kvinnor.

– De här männen har väldigt olika bakgrunder. Det gemensamma är att de tar sig rätten att utöva våld mot kvinnor, säger programsamordnaren Ann-Marie Tobiasson.

Hon tror att män som slår kan förändas med rätt vård.

– När du inser att kvinnan du älskar lever i stor skräck för dig och förstår hur barnen påverkas, är det oerhört smärtsamt.

Programmet är ingen garanti för att männen slutar slå. Det finns heller ingen statistik över hur framgångsrik metoden är.

– Det viktiga är att få dem att känna och ta ansvar. Vissa har lättare för det än andra, säger Ann-Marie Tobiasson.

Kvinnan kan få stöd under tiden mannen deltar i programmet – alltid enskilt.

– Parterapi är bra i relationer där det inte förekommer våld. Men i ett våldsamt förhållande ska man vara jätteförsiktig med att sammanföra. Mannen kan lätt utöva kontroll över kvinnan.

Allt fler anmäler

Våld mot kvinnor utövas på flera sätt: fysiskt, psykiskt och sexuellt eller genom hot.

Våldet förekommer i alla samhällsgrupper och i alla åldrar.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har en tredjedel av världens kvinnor och flickor någon gång utsatts för våld eller våldtäkt. I ungefär hälften av alla fall där kvinnor mördas är partnern förövare.

I Sverige anmäldes 26 857 fall av misshandel mot kvinnor under 2007. I 73 procent av fallen var förövaren bekant med offret. I verkligheten är siffrorna högre eftersom alla fall inte anmäls.

De senaste tio åren har anmälningarna om våld mot kvinnor ökat med 33 procent i Sverige. Brottsförebyggande rådet bedömer att ökningen både beror på att man numera anmäler i högre grad och att det faktiska våldet har ökat.

Källa: Nationellt centrum för kvinnofrid.

Våga fråga!

Ett destruktivt förhållande kan liknas vid en gisslansituation. Personen som utsätts för våld behöver ofta hjälp utifrån för att bli fri.

Misstänker du att någon är drabbad? Våga fråga, signalera att du ser att något inte är som det ska. Pusha inte för hårt, men visa att du finns där. Berätta att den drabbade alltid kan ringa om det är något och att det finns tak över huvudet hos dig.

Förbered en handlingsplan så att du vet var det finns hjälp att få om och när den drabbade berättar. Sedan 2007 är det lag på att alla kommuner måste erbjuda stöd och skydd till våldsutsatta kvinnor. Kvinnofridslinjen kan hjälpa dig med adresser och öppettider till olika hjälpinstanser eller med andra frågor.

Källa: Nationellt centrum för kvinnofrid.