Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Hjälp! Har vi inte råd nu?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-21

Så pratar ni med barnen om sämre ekonomi

Ska man säga till barnen att man inte har råd?

Eller är det att lasta för stora bekymmer på små personer?

– Var rak och ärlig – men beskriv inte bara baksidan med att mamma eller pappa har förlorat jobbet, säger Olof Risberg, psykolog.

Närmare en kvarts miljon svenska barn beräknas leva i familjer där brist på pengar är ett problem. Siffran har legat på den nivån de senaste årtiondet, men allt pekar på att under de två senaste åren har antalet ökat igen.

Även för många familjer som lever långt över fattigdomsgränsen kan de sämre tiderna innebära en kraftigt försämrad ekonomi. Frågan är då – vad behöver barnen veta?

Olof Risberg, psykolog på Rädda Barnen, tycker att barn ska få veta att familjen har ont om pengar eller fått en försämrad ekonomi. Och då ska man vara rak och ärlig.

Ta hänsyn till åldern

– Det är ingen idé att låtsas som att det inte finns andra barn som åker till Sälen och Thailand. Skillnaderna blir ofta uppenbara i skolan. Då är det bättre att prata om att familjen har ont om pengar just nu. Och att många andra familjer också har det så, säger han.

Att vara ärlig betyder dock inte att man ska berätta allt. Man måste ta hänsyn till barnets ålder – och hålla isär fakta och sina egna känslor.

– Ibland kan jag tycka att vi tynger små barn med saker som de inte behöver veta. Vi lägger vår egen ångest på våra barn. För en vuxen kan det vara en chock att förlora jobbet. Självklart ska man berätta att det har hänt, men beskriv inte bara den mörka baksidan av det, säger Olof Risberg.

Anne Harju vid Växjö universitet gjorde sin doktorsavhandling om barn som växer upp med knappa resurser. Hon upptäckte att de sämst ställda familjerna präglades mer av samarbete än konflikter.

– Det förvånade mig hur mycket barn och föräldrar samarbetar kring ekonomin. Och även syskon emellan.

Hon berättar om en 7-årig flicka som inte kunde få matsäck med sig hemifrån till skolutflykterna. Hon tog då av de slantar hon själv fått och sparat och köpte frukt.

– Så ska det inte behöva vara. Men det jag vill säga är att barn har en egen drivkraft att lösa problem så gott de kan. Man brukar säga att föräldrar skyddar sina barn, och de här barnen skyddar verkligen sina föräldrar, säger Anne Harju.

Inte barnens problem

Lena Holm, generalsekreterare på Majblomman, har också sett mönstret; barn som inte berättar när de ramlat och slagit sönder jeans eller glasögon.

– Därför är det viktigt som förälder att visa sig handlingskraftig. Att säga ”okej, vi har det tufft, men vi kommer att lösa det här”. Så att inte barnen lämnas att lösa problemen, säger hon.

Sverige utan jobb | Nyheter |
Aftonbladet