Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Lite skit får en kvinna tåla?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-16

David Eberhard: Vilken rättshaverist som helst kan få hjälp att driva idiotiska mål

Nu sticker läkaren och samhällsdebattören David Eberhard ut hakan igen. Den här gången klassar han dagens svenskar som lättkränkta och överkänsliga.

– Han borde sluta raljera över enstaka fall och lyfta blicken, säger Pia Engström Lindgren på DO.

I dagens samhälle har det närmast blivit trendigt att bli kränkt och vi tar alla oförrätter personligt. I stället för att glömma och gå vidare eller konfrontera den som är otrevlig anmäler vi minsta möjliga motgång till instanser som Diskrimineringsombudsmannen (DO).

”Överdriven”

Det menar David Eberhard, överläkare i psykiatri och aktuell med debattboken ”Ingen tar skit i de lättkränktas land”.

– Utvecklingen är överdriven. Vilken rättshaverist som helst kan få hjälp att driva direkt idiotiska mål.

Han tycker att det finns ett problem i nya definitioner som ”det är du som avgör om du är sexuellt trakasserad eller inte”.

– Det öppnar upp för att vissa kommer att känna sig trakasserade vid en oskyldig flört – och dessutom får rätt.

Fåniga kommentarer

Självklart ska ingen tåla systematiska trakasserier, kvinnofridskränkning eller andra uppenbara brott, menar han. Men en enstaka fånig kommentar måste man tåla.

– Jag har svårt att förstå den kvinnliga polis som anmälde när hon kallades för ”snuthora”. Sånt får man räkna med i hennes yrke. Jag har blivit kallad för långt värre saker i mitt jobb.

På DO håller de inte med Eberhard om att folk är lättkränkta.

– 2,5 procent av förvärvsarbetande kvinnor uppger till SCB att de utsatts för sexuella trakasserier någon gång under det gångna året, säger Magnus Jacobson på DO. Det handlar om 50 000 fall per år. Ändå får vi bara in en handfull anmälningar om sexuella trakasserier i arbetslivet.

Två av de vanligaste anmälningarna rör kvinnor som blivit av med sin provanställning i samband med graviditet, eller gravida som anser att de har missgynnats av Försäkringskassan.

– Folk har oftast fog för det de anmäler, säger Pia Engström Lindgren, chefsjurist på DO. Man är sällan redo att gå in i en öppen konflikt och rättsprocess med exempelvis sin arbetsgivare för bagateller.

Fotnot: Sedan årsskiftet har Jämo blivit en del av den nya myndigheten Diskrimineringsombudsmannen (DO).