Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Storasyster stöttar via webbkameran

Publicerad 2011-09-09

Nu ser Tjejzonen till att tjejer i hela landet kan få en egen "storasyster"

Stockholm (TT) En klok storasyster som ger råd och stöd – inte något alla har.

Tjejer i hela landet kan snart få en egen "storasyster" att prata med via webbkamera.

År 2010 fick Tjejzonens initiativtagare Thintin Strandman och verksamhetschefen Lotta Zetterqvist ta emot priset Årets Wendela av Aftonbladets chefredaktör Jan Helin och Wendelas chef Pernilla Ericson. ”Tusen tack, vi är oerhört stolta över detta pris”, sade Lotta Zetterqvist då. Priset består av äran och 15 000 kronor.

Ångest, oro och relationer hör till det som unga tjejer ofta vill prata om med stödorganisationen Tjejzonens volontärer och så kallade "storasystrar". Under de senaste åren har det varit möjligt vid personliga möten i Stockholm eller via chattar med volontärer.

Men från och med i höst kan unga tjejer få en egen "storasyster" att prata med regelbundet under ett år via webbkamera.

– Då kan vi nå ut till tjejer i hela landet på ett annat vis. Samtal via webbkamera är ett bra mellanting mellan att chatta och träffas, säger 28-åriga Emma Närvä, volontär på Tjejzonen och snart utbildad för att kunna fungera som "storasyster" via webbkamera.

Regelbunden relation

Pilotprojektet, som börjar i mindre skala, innebär att ett tiotal "storasystrar" i åldern 20–35 utbildas i bland annat samtalsmetodik för att kunna hantera rollen. De kommer att ha en "lillasyster" var att stötta, peppa och lyssna på.

– Det är en regelbunden relation med tydliga regler och ramar. I kommunikationen via chattar har samtalen ofta handlat om psykisk ohälsa. Målgruppen är mellan 12 och 25 år och behovet av stöd är stort, säger Maria Munkesjö, projektledare på Tjejzonen.

TT