– Barn under två bör inte se på tv
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-30
Ny forskning visar att tv-tittande vid låg ålder ökar risken för sömnproblem och adhd
Man får inte fyrkantiga ögon - men det pajar hjärnan.
Tv-tittande ger barn adhd och sömnproblem, enligt amerikanska forskare.
Barn under två år ska inte se på tv alls, säger Hugo Lagercrantz, barnläkare och professor.
Bolibompa står på hos familjen Petersson i Vendelsö. Vilgot, 5, och Hedda, 3, sitter på golvet framför tv:n.
– De ser på tv mer än jag skulle vilja. Men det blir lätt konflikter när man säger att det är dags att sluta, säger barnens mamma Sara Petersson, 32, som är med vid tv-tittandet.
Satt upp regler
Hon har tillsammans med maken Andreas satt upp regler: ingen tv efter 18.45 och en tv-fri dag i veckan. Lugnare program är bättre för barnen, tycker Sara.
– Jag tror inte det är bra med för mycket snabba intryck. Men det här programmet är bra, de går runt i naturen och det är lugnt, säger hon och nickar mot tv:n som just nu visar "Gissa bajset".
”Barnen hänger inte med”
Hugo Lagercrantz ger Sara rätt. För mycket "zoomningar och zappningar" är inte bra för små barn.
– Hjärnan utvecklas mycket i den här åldern. I vissa program kan man se sju scenbyten på 20 sekunder, barnen hänger inte med, säger han.
Rönen kommer från den amerikanska forskaren Dimitri Christakis, som i går föreläste på Karolinska Institutet i Stockholm. I sina studier har han visat att tv-tittande vid låg ålder ökar risken för koncentrationssvårigheter, sömnproblem och adhd.
Men att helt följa regler och råd är svårt.
– Det är en god tanke, men det funkar inte riktigt så. När vi har kommit hem och stressat med maten vill jag plocka av bordet och diska. Då blir det lätt så att barnen hamnar framför tv:n, säger Sara Petersson.