Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Så fixar ni spelet om datorn

Uppdaterad 2011-10-06 | Publicerad 2011-10-05

Pedagogen: Begränsa barnens tid vid skärmen

Tidsgränser – eller låta dem spela tills de tröttnar?

Många familjer vet inte riktigt hur de ska hantera barnens tid vid datorer och spelkonsoler.

– Att sätta upp förbud är som att uppmana till att bryta dem, säger Ylva Ellneby, specialpedagog.

Den kan vara som en magnet – datorn eller spelkonsolen. Det vet alla som har barn – eller som någon gång själv förlorat sig i ”World of Warcraft” eller ”Wordfeud”.

– Dagens vuxna är överrumplade över utvecklingen. De hade inte väntat sig att datoranvändandet skulle ta sig så långt ned i åldrarna - och vara så roligt, säger Ylva Ellneby, författare bland annat till boken ”Cyberungar”.

Behöver socialt samspel

Även om hon inte förespråkar förbud, tycker hon att tiden vid skärmen ska begränsas.

– Risken är att det tar tid från annat i livet. Barn behöver utveckla motorik, eget tänkande, kreativitet, socialt samspel. Det finns mycket forskning som stöder det. Men ingen forskning visar att barn behöver datorer, säger hon.

Men – inget ont som inte har något gott med sig:

– Lite större barn som inte har någon tillsyn efter skolan kan ändå ha roligt hemma, ensamma eller med kompisar. Det är tryggt för föräldrarna. Men det gäller att ha en balans.

Och balans uppnås inte med påbud, utan genom samtal.

– För ett resonemang med barnen, så att de känner att de får vara med och bestämma, och gör det tidigt. Det är svårt att införa regler när de är i tonåren, säger Ylva Ellneby.

En timme om dagen

Helst vill hon inte ange några tidsgränser, men för förskolebarn kan en timme om dagen vara lagom.

– I stället för att bestämma hur länge de får sitta vid datorn, kan man börja från andra hållet. Tänk efter hur mycket tid de behöver för utelek, kompisar, aktiviteter och så vidare. Lek är ändå förskolebarnens viktigaste sysselsättning, säger hon.