Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Experten: Oklar könsidentitet kan väcka starka känslor

Publicerad 2014-11-06

Mitt i de omtumlande tonåren får en del flickor reda på att de har en ”otypisk” könsutveckling.

De kan sakna en kromosom eller delar av könsorganen.

– De här tjejerna försöker anpassa sig, samtidigt som många vill ifrågasätta normen för kvinnlig kroppslighet, säger forskaren Lisa ­Guntram.

Lisa Guntram

I sin studie vid Linköpings universitet tar Lisa Guntram upp olika ­typer av det hon kallar otypisk könsutveckling. Många av kvinnorna i studien har Turners syndrom.

Kortvuxna

– Förenklat kan man säga att en kvinna med Turners syndrom saknar en hel eller delar av en könskromosom, i alla eller vissa av kroppens celler, säger Inger Bryman, överläkare vid Gynekologi och ­reproduktionsmedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Syndromet innebär att kvinnan ­inte får en normal längdutveckling, vilket ofta är anledningen till att det upptäcks. De kan heller inte få genetiska barn utan behöver äggdonation för att bli gravida.

Rekonstruerar organ

Den andra gruppen i studien saknar livmoder och i vissa fall hela vaginan. De kan ha egna ägg men ingenstans att bära ett barn. Flera av dem känner inte ens till något namn på sitt syndrom enligt Lisa Guntram, men i många fall handlar det om diagnosen MRKH.

En del av dem låter rekonstruera en vagina, men för att kunna bli gravida skulle de behöva en livmodertransplantation.

Laddad diagnos

– Att konstruera en vagina görs i syfte att kunna ha penetrerande sex. Vaginan kommer inte att vara kopplad till en livmoder eller fungera på annat sätt. Ändå väljer många att genomföra ingreppet, säger Lisa Guntram och fortsätter:

– En av tjejerna i studien berättade att hon förklarat sitt syndrom för en person som reagerat med att säga: ”Men gud, om jag skulle få reda på något sån't skulle jag inte vilja leva”. Den reaktionen säger ju mycket om hur stark kulturell laddning det här har.

Följ ämnen i artikeln