”Klart det svider när barnen säger till”

Publicerad 2013-11-07

Trebarnsmamman Anna släpper sällan taget om telefonen

HAR ALLTID MED TELEFONEN Anna Borg plåtar och lägger ut bilder på sina tre barn på Facebook, men tror inte att de tar skada av det.

Barn kan känna sig övergivna och utkonkurrerade av sina föräldrars mobil-pillande.

Det visar en amerikansk studie.

Men trebarnsmamman Anna Borg är inte orolig - trots att hon alltid har ­telefonen inom räckhåll.

En mamma i sandlådan - med blicken fäst på sin smartphone och en tre­åring som försöker fånga hennes uppmärksamhet. Det har blivit en vanlig syn. Liksom en pappa som lämnar på dagis med telefonen tryckt mot örat.

Den senaste veckan har debatten kring föräldrars mobilbruk rasat i medier.

Infört mobilförbud

Amerikanska professorn Sherry Turkle, vid Massachusetts institut, har forskat i ämnet och varnar bland annat för att barn kan känna sig bortglömda, svartsjuka och arga på föräldrarnas telefoner. Och att det i sin tur riskerar att förstöra viktiga samspel mellan föräldrar och barn.

I Stockholm har samtidigt flera öppna förskolor valt att införa mobilförbud eftersom föräldrarna inte kan låta bli sina telefoner.

Trebarnsmamman och mobilälskaren Anna Borg har följt debatten men känner ingen större oro.

- Jag har alltid med mig telefonen och det är klart att jag fått dåligt samvete ibland men jag tror att det krävs ganska mycket för att barnen ska ta skada av att jag sms:ar eller uppdaterar Facebook, säger hon.

Hon tycker inte heller det är rätt med mobilförbud.

- Det är bra att det finns en dialog, men som förälder måste man ju kunna ta ansvar för sitt mobilbruk och se till att det finns en balans.

Fotograferar mycket

Själv uppdaterar hon både Instagram och Facebook med hjälp av telefonen. En vanlig dag blir det uppåt sex, sju uppdateringar.

Hon lägger även mycket tid på att fotografera sina barn med mobilen, ringa, sms:a, läsa nyheter och kolla väder.

- Det låter kanske mycket, men när jag var föräldraledig blev det betydligt mer. Då fotade jag barnen hela tiden och la upp på ­nätet, så att barnens mormor och farmor kunde se.

Äldsta sonen Filip, 7, har ibland reagerat på sin mammans mobilupptagenhet. och sagt ifrån.

- Då svider det lite, men jag lägger självklart ifrån mig mobilen när barnen behöver mig. Och jag skulle aldrig plocka upp telefonen när situationen kräver 100 procent uppmärksamhet.

70 procent får klagomål från barnen

  En studie ledd av James ­Roberts vid Baylor’s Hankamer School of Business i Texas visar att en amerikan i genomsnitt skickar 3 500 sms per månad.
 

  I Korea har forskare kommit fram till att barn som tidigt introduceras till den ”nya tekniken” löper ökad risk att utveckla ­adhd.
 

  Bloggen Handsfreemama har startat en revolt i USA mot föräldrars ständiga mobiluppdateringar.
 

  Enligt SCB har tiden för socialt umgänge minskat bland både kvinnor och män de senaste tio åren – samtidigt har den tid vi ­ägnar åt tv-tittande, sms:ande och Facebookande ökat.
 

  En undersökning som sajten Familjeliv gjort visar att nära 70 procent av de svarande föräldrarna fått klagomål från sina barn på att de sitter för mycket framför datorn.
 

  Sherry Turkle intervjuade 300 barn om hur de upplever sina föräldrars tid framför datorn och mobilen. Resultatet visar att barnen störs mest av användning under måltider, när de blir hämtade från skola, förskola eller under fritidsaktiviteter.

Följ ämnen i artikeln