Den nya trenden – bli hemmafru

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-28

Ny undersökning – många unga kvinnor vill göra som Cecilia

Cecilia Stege­by, 26, tog steget fullt ut och blev hemmafru. ”Karriären spelar ingen stor roll, mitt stora mål har alltid varit att skaffa familj", säger hon.

En hemmafrutrend sveper genom Sverige.

Många unga mammor vill spendera tid med barnen och väljer bort att arbeta.

– Jag kallar mig gärna hemmafru, men ordet har en negativ klang för många, säger Cecilia Stegeby, 26.

Hon sitter i soffan i Haninge med sonen Gustav, 2, bredvid sig. Ettåriga Elvira står bredvid på golvet.

För nästan tre år sedan slutade Cecilia jobba för att vara hemma med barnen på heltid medan maken Roger arbetar, och hon tänker fortsätta så länge det är möjligt.

– Andra föräldrar säger ibland att vi tar 15 steg bakåt i tiden, de pratar om vikten av att sätta barnen på dagis för att de ska utvecklas socialt, men mina barn träffar många andra även utan att vara där.

Trygghet viktigast

Cecilia är inte ensam. Sju av tio svenska mammor vill vara mer med sina barn, och mer än hälften tror att fler skulle vara hemmafruar om de bara fick chansen. Störst är hemlängtan bland yngre kvinnor, enligt en stor undersökning från sajten Familjeliv.se.

För Cecilia Stegeby är barnens trygghet den viktigaste anledningen till att hon väljer att stanna hemma.

– I dag ska man ut och jobba direkt och barnen ska in på dagis. De träffar knappt sina föräldrar och på dagis är det stora barngrupper och ont om personal. Jag tror att barnen har det bättre hemma.

Så hur får de ekonomin att gå ihop? Föräldrapenningen är snart förbrukad för båda barnen, sedan kan Cecilia få vårdnadsbidrag, men bara under en begränsad tid.

– Vi sparar så mycket som möjligt nu för att jag ska kunna vara hemma senare. Jag kommer inte att gå ut och jobba heltid förrän barnen börjar bli vuxna.

Historikern Johanna Overud forskar på ämnet hemmafruar vid Umeå universitet. Hon tror att dagens hemmafrutrend kan vara en revolt.

– Varje generation gör motstånd mot sina föräldrar. Den tidigare mammagenerationen var inte hemmafruar, nu kommer deras barn och ska vara det.

”Räddhågsen”

Johanna Overud ser problem med utvecklingen. Historiskt har hemmafruar ofta setts som varma och ansvarstagande – till dess att de ska ut på arbetsmarknaden.

– Då riskerar man att förknippas med helt andra egenskaper, som räddhågsen, irrationell och okunnig. Det är en position som kanske inte är så lyckad, säger Johanna Overud.

Men Cecilia Stegeby tycker inte att det är något stort problem. Hon gillade sitt jobb som undersköterska, men säger att det inte går att jämföra med att vara hemma med barnen.

– Karriären spelar ingen stor roll, mitt stora mål har alltid varit att skaffa familj.

David Levin