Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”En våldtäktsman kan vara både schysst och störd”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-30

Författaren Katarina Wennstam: När fin kille våldtar bäddar det för ryktesspridning om offret

Omtyckt kille med hög social status våldtar flicka.

Sedan börjar smutskastningen – av flickan.

Enligt författaren Katarina Wennstam är mönstret för händelserna i Bjästa är inte ovanligt.

– Vi måste få in i våra skallar att en trevlig kille kan vara våldtäktsman. Han kan vara både schysst och sexuellt störd, säger hon.

Katarina Wennstam, journalist och författare.

Författaren Katarina Wennstam känner väl igen scenariot som rullats upp i Bjästa efter reportaget i SVT:s Uppdrag Granskning. I sin bok ”En riktig våldtäktsman” har hon studerat vilka gärningmännen är – och hur olika de behandlas av omgivningen.

Många gärningsmän får ingen sympati överhuvudtaget.

– Men sedan har vi den fina pojken som våldtar. Killen i Bjästa är en karbonkopia på det. En schysst kille, ingen vill tro att han är våldtäktsman. Men han är inte ovanlig, säger Katarina Wennstam.

Smutskastning trots två domar

Och det är just när killen med hög social status begår en våldtäkt som ryktesspridningen kring offret riskerar dra igång.

I Bjästa-fallet skedde det – trots domar i två instanser.

– Skvallerdrevet har egentligen inte så mycket att göra med domar. Det finns många andra fall där ryktena fortsatt att florera efter fällande domar, säger Katarina Wennstam.

Hon menar att det finns en sådan otroligt uppiskad stämning kring våldtäktsbrottet. Dömda gärningsmän står ofta lägst i hackordningen på anstalter.

– Och dem som vi hatar så mycket, de måste vara en skugga i parken eller en otäck gubbe. Men om vi hade lite mer sansade glasögon på oss när det gäller våldtäkt så skulle vi inse att det kan finnas en trevlig kille och en våldtäktsman i samma person, säger Katarina Wennstam.

”Killars ord väger tyngre”

Fallet med Linnea och ”Oskar” visar också, enligt Wennstam, hur olika vi värderar flickors och pojkars ord.

– Allt kokar ned till att killar har ett högre värde och deras ord väger tyngre. Jag tycker att det är så mycket i den här historien som säger något om det samhälle vi lever i.

Vad säger det då att drevet sedan vände – och gick efter gärningsmannen och dem som stöttat honom?

– Det är just för att det råder en sådan uppiskad stämning kring våldtäkt. Allt är så svart eller vitt. Ena stunden är han en fin kille, sedan ska han sprängas och korsfästas, säger Katarina Wennstam.

Hon tycker att debatt som följt i spåren på händelserna i Bjästa har varit en bra debatt. Framför allt för att den visat på ryktesspridningens betydelse.

– Den som inte upplevt skitsnackets naturkraft när det drar fram på till exempel en skola förstår inte hur starkt det kan vara. Men nu har många tagit av sig skygglapparna, nu när man ser hur det gått över styr i Bjästa, säger Katarina Wennstam.