"Självklart att bjuda alla!"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-27

Debatten går het om barnkalaset som stoppades av skolan.

Varken skolan eller föräldrarna ska uppmana till mobbing. Bjud alla eller ingen, skriver många av Aftonbladets läsare angående barnkalaset som stoppades av skolan. (Bilden är arrangerad).

Ska skolan lägga sig i vilka som blir bjudna på barnkalas ? Ja, säger många av Aftonbladets läsare, bjud alla eller ingen alls. Föräldrapsykologen Malin Bergstöm håller med.

– Många skolor gör precis såhär, och det är sunt förnuft bland föräldrar också, säger hon.

Reaktionerna har varit starka på artikeln om barnkalaset som stoppades för att en kille bjöd alla klassens barn utom två. Lärarna tyckte att det var mobbing och beslagtog inbjudningskorten. Pappan JO-anmälde då skolan.

Helt rätt, tycker många läsare som menar att det är familjens ensak vilka barnet bjuder. Men andra som skrivit in har själva starka minnen av att vara den som stängdes ute. ”Jag tycker det är bra att skolan inte uppmanar till att skylta med utfrysning”, skriver signaturen Smulan. ”Vårt mål måste väl ändå vara att lära våra barn att ta ansvar och vara schyssta kompisar”, skriver en annan läsare. Och föräldrapsykologen Malin Bergström menar att det är någon slags grundregel som man måste följa:

– Många skolor och dagis gör precis såhär, och det är sunt förnuft bland föräldrar också. Antingen bjuder man alla, eller alla pojkar eller alla flickor. Annars skickar man inbjudningen med brev.

Underförstådda regler

Enligt Malin Bergström är sådana här regler underförstådda och något som de flesta följer. Hon tror att familjen kanske har reagerat för att reglerna inte varit tillräckligt uttalade.

– Det skolan kan lära sig i detta fall är att vara tydlig med reglerna, säger hon.

Pappan som anmälde angav också som skäl att ett av de oinbjudna barnen hade mobbat sonen. Men det är ingen orsak att bete sig likadant, skriver många läsare. Malin Bergström håller med

– Mobbning får inte förekomma. Och alla skolor måste ha program för att förebygga mobbing och lära barnen vilka regler som gäller när bråk uppstår, det är otroligt viktigt.

Det handlar om att skolan och föräldrarna har ett ansvar att socialisera in barnen i samhället menar hon. Flera läsare drar också parallellen till hur det ser ut på arbetsplatsen. ”Bjuder du hela avdelningen på jobbet, kanske?” frågar en läsare retoriskt.

Malin Bergström tycker att jämförelsen med arbetsplatsen håller. Men hon menar att samma regler gäller där.

– Bjuder man alla på jobbet utom en är det vuxenmobbing. Och har man problem med en person får man reda ut det med ledningens hjälp, säger hon.

Förklara för barnet

Somliga läsare är arga över att man försöker styra hur barnen ska bete sig och menar att det är upp till den enskilda familjen. Men är det verkligen så svårt att bete sig på ett schysst sätt, undrar en läsare, som skriver: ”Säg till barnet: ”tänk om alla utom du skulle bli bjuden. Då brukar de förstå”. Och det handlar inte om att barnen måste tycka om alla, understryker Malin Bergström.

– Föräldrar kan säga saker som ”man måste leka med alla”. Så långt behöver man inte dra det. Det är okej att ha sina kompisar, men man får inte utesluta bara vissa, då är det mobbing.

Följ ämnen i artikeln