”Det är svårt att bli frisk om man får återfall”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-06

Läkaren Fredrik Hedborg svarar på frågor om Tims sjukdom

Fredrik Hedborg, barnonkolog, Akademiska sjukhuset i Uppsala:

Varför går det långsamt med forskningen kring medulloblastom?

– Det är svårt att skaffa material att forska på. När det gäller exempelvis leukemi är det lätt att ta prover från blodet eller benmärgen. Men medulloblastom måste opereras akut och det blir ofta inte mycket tumör kvar att undersöka.

– Vi har lärt oss dra ner på strålbehandlingen för att minska bieffekterna och tack vare biologisk forskning hoppas vi kunna plocka ut de barn som har högre risk för återfall för att ge dem tuffare behandling. Men när det kommer till chansen att överleva har det tyvärr inte hänt så mycket kring medulloblastom.

Varför är medulloblastom så svårbehandlat?

– Den nödvändigaste behandlingen är strålbehandling. Men den påverkar inte bara tumören utan skadar även hjärnan. Därför kan man bara bestråla hela hjärnan en gång. Så om patienten får återfall är det svårt att bli frisk. Man kan använda strålkniv, vilket innebär att man använder en hjälm som bara strålar en liten punkt. Men även här blir det viss åverkan på hjärnan så det är inte en bra metod om patienten har flera förändringar.

Varför slutar man så småningom behandla ett barn med hjärncancer?

– På grund av bieffekterna kan man inte ge hur mycket strålning och cytostatika som helst. Om behandlingen ger stort lidande medan utsikterna att bli bättre är små så kanske det inte är värt priset.

Tim har medulloblastom, en elakartad tumör som drabbar lillhjärnan hos ett 20-tal svenska barn varje år.

Chansen att överleva är 64 procent, vid återfall blir oddsen sämre.

Behandling: först opereras så mycket som möjligt av tumören bort. Sedan ges strålbehandling och cellgifter.

Följ ämnen i artikeln