Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Jämställda män blir oftare sjuka

Publicerad 2015-01-22

Expert:Rimligt att dela även på negativa följder

DELAR ALLTID ALLT För Marilouise Kågström och Bo Svärd har det alltid varit en självklarhet att dela lika på hushållsarbetet. ”Det har aldrig varit några diskussioner om det”, säger Bo.

Hemma hos trebarnsfamiljen Kågström- Svärd är det fifty- fifty som gäller.

– Att män som lever jämställt skulle bli mer sjuka förstår jag faktiskt inte, så svårt är det väl inte att ha en familj när man delar på allt? säger Bo Svärd.

Marielouise och Bo har alltid kört vartannat utvecklingssamtal, varannan vabb- dag och vartannat i stort sett allt.

– Jag tror i och för sig att Bo gör lite mer än jag. Han tvättar i alla fall oftare, säger Marielouise.

Bo som var hemma större delen av föräldraledigheten med äldsta dottern Freja, 14, säger att det alltid varit självklart för honom att hem- och barnsysslorna delas lika.

– Jag minns att jag var på en "pappaföreläsning" under första graviditeten. Då fick jag veta att det gäller att kliva in direkt och ta för sig som pappa, annars är man liksom inte med i matchen. Sen dess har vi delat på allt, och det har aldrig varit några diskussioner kring det.

Att män som delar på hemarbetet skulle må sämre än andra män har Bo svårt att förstå.

– Om en person gör allt kan jag förstå att man "går in i väggen", men om båda gör lika mycket...? Fast det kanske har med andra saker att göra.

EXPERT: Rimligt att dela även på negativa följder

Män som delar på ansvaret för hem och barn riskerar att bli sjukskrivna.

Det visar en ny rapport från Försäkringskassan.

– Jag är inte superförvånad. Det känns helt logiskt att även de negativa effekterna av dubbelarbete fördelas jämt, säger Katarina Boye, doktor i sociologi.

Yrkesarbetande kvinnor med huvudansvar för hem och barn har i alla tider haft ett sämre mående än sina män.

Och en högre sjukskrivningsgrad.

Att boven i dramat är just dubbelarbetandet visar den rapport som Försäkringskassan nyligen presenterade.

Partnern friskare

Enligt den har jämställda män friskare partner än andra. Men det som gynnar kvinnornas välmående får negativa konsekvenser för männen, som mår sämre när de tar mer ansvar för hushållsarbetet.

– Visst är det komplicerat, men det enkla svaret är ändå att en jämn fördelning och strävan efter jämlikhet blir mest rättvist i längden, säger Katarina Boye, som bland annat forskat kring hur fördelningen av hushållsarbete påverkar det psykiska måendet.

Kvinnor drar fortfarande största lasset

Och rapporten till trots drar kvinnor fortfarande det största lasset hemma. Och mår därmed generellt sett sämre än männen. 

– Kvinnor gör absolut mest. När det gäller föräldradagar tar mammorna ut 75 procent av dagarna, de gör mer än hälften av hushållsarbetet och vabbar i 63 procent av fallen, säger Katarina Boye.

Fotnot: Resultatet bygger på en registerstudie av alla som fick sitt första barn 2002 - 2009

Följ ämnen i artikeln