Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Svårt komma ut på jobbet

Uppdaterad 2012-01-20 | Publicerad 2011-09-21

Drar ni fortfarande bögskämt på fikarasten eller firmafesten? En skärpning kan ge hbt-personer mod att komma ut på jobbet.

– Det finns de som lever dubbelliv och är en människa på jobbet och en annan privat, säger Tobias Tengström i fackförbundet Unionens hbt-nätverk som jobbar med attityder mot homo-, bi- och transsexuella. Rädslan att bli utfrusen eller missgynnas gör att många tiger på jobbet om sin läggning.

– Ibland är det klokt att först prata med några man har förtroende för och inte direkt ställa sig upp på ett personalmöte, säger Tengström.

I sin bok Regnbågschefen framhåller konsulten Petra Elisson chefens roll.

– Chefer förstår inte alltid vilken påverkan de har, säger hon.

Chefen kan både själv föregå med gott exempel och markera mot dåliga beteenden. En detalj är att inte automatiskt utgå från att någons partner är av motsatt kön.

Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) hbt-certifierar arbetsplatser, där personalen fått särskild utbildning. Familjecentralen i Skogås får snart sitt certifikat. Här har enkönade föräldrapar inte alltid känt sig hemma förut, men nu har både bemötande och miljö setts över.

– Det har varit berikande. Det känns som vi kommit närmare varann och vågar lufta våra fördomar, säger föreståndaren Ullabritt Lundberg.

Kvitto på hbt-kunnande

Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) certifierar arbetsplatser där man jobbar systematiskt med hbt-frågor.

Personalen ska ha utbildats och det ska finnas en plan för hur man jobbar vidare med attityder kring frågorna.

Syftet är att säkra en god arbetsmiljö för de anställda och ett respektfullt bemötande av kunder/klienter/patienter.

Ett regnbågsmärke är det yttre tecknet på certifieringen. Ett utfärdat certifikat är giltigt i två år.

Källa: RFSL (TT)

Gott hbt-uppförande på jobbet

Utgå inte från att alla är heterosexuella.

Använd inte nedsättande beteckningar som bögar, flator eller transor.

Skratta inte med om det dras bi-, homo- eller transfobiska skämt.

Fundera över hur det pratas om hbt-personer på arbetsplatsen. Använd gärna Pride-festivalen och andra evenemang för att starta en dialog om attityderna på jobbet.

Källa: Unionens hbt-nätverk. (TT)

Aftonbladets
bloggar

Malmö (TT)