Vanliga parproblem – och dess lösningar

Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2009-03-06

Prata om vad som måste bli bättre i er relation

Ekonomi, tidsbrist och svartsjuka. Varje par brottas med olika problem.

Här är några av de vanligaste – och tips på hur ni löser dem.

Börja den första dagen av reparationshelgen med att identifiera vad ni vill – och vad som kanske inte fungerar så bra i relationen.

Ekonomi

Ekonomi är ofta ett problem – i alla relationer. Det menar Lasse Hellström, ekonom i tv-programmet Lyxfällan.

– Antingen tryter de och man bråkar om vad man gjort av med i onödan. Men det kan också vara ett problem att man har olika mål, säger han.

Om det blir 5000 över efter räkningarna en månad kanske den ena vill lägga dem på en resa och den andra spara till att börja plugga igen, menar Lasse Hellström.

– Och vems självförverkligande är då viktigast?

Lasse Hellström tycker det är viktigt att börja prata om ekonomin. Något som också underlättar är att skriva ned vad man gör av med pengar på – eftersom båda brukar tycker att det är den andra som slösar mest.

– Men egentligen vet ingen. Jag rekommenderar alla att under en tvåmånadersperiod skriva ned allt. Då får du en bra bild av vad pengarna går till.

Om den ena är mer sparsam kanske det också är den som ska få lägga lite mer av det som blir över på självförvekligande säger han. Men att skriva ned utgifterna kan också hjälpa båda att se om dagens fika är värd 1500 i månaden – eller om det är pengar de hellre lägger på en resa.

Tidsbrist

Slentrian är alla förhållandens stora fiende. De flesta är med om det, enligt psykoterapeuten Eva Rusz. Man anstränger sig fram till dess att man får sin partner, och sina första barn. Sedan tar det stopp. För ett par i tv-programmet Bröllopsform förklarade hon: ”om ni underhåller bilen som ni underhåller relationen skulle den ha kraschat för länge sen”.

– Jag tror det handlar om okunskap. Man väntar på yttre saker för att det ska bli bra. Men det inre måste också aktiveras, säger hon.

Hon poängterar hur viktigt det är att sätta undan tid för varandra.

– Det behöver inte vara hela dagar. Det kan vara enkelt, som att man tar en kvällspromenad tillsammans och går upp lite tidigare för att äta frukost ihop.

Då kan man passa på att samtala, och att lyssna ordentligt.

– Fortsätt att ta reda på saker som du trodde var självklara. Det kan ge otroligt mycket. Och det är verkligen viktigt att fortsätta framåt ihop, säger Eva Rusz.

Svartsjuka

Svartsjuka förekommer i de flesta förhållanden, enligt psykoterapeuten Eva Rusz. Det är långt ifrån alla som får några stora problem. Men för vissa kan svartsjukan bli mycket destruktiv.

– Det här handlar om tillit och trygghet. Har man inte det är det något man måste prata om, säger hon.

Det är viktigt att ha i alla förhållanden. Men för vissa är den mer självklar. En del kan till exempel ha råkat ut för besvikelser förut. Andra får någon slags fixering.

– Men frihet under ansvar är vad som måste gälla, säger Eva Rusz.

Hon menar att man måste fatta ett beslut om att lita på varandra. Sedan gäller det att öva. Det är lättare sagt än gjort, men det går.

– Mest är det den som är svartsjuk som måste öva. Men det behövs en insikt, för du kan inte ändra något som du inte ser vitsen med, säger hon.

Brist på passion

När man varit tillsammans ett tag upplever många att sexlivet stagnerar. Det kan vara svårt att hitta tillbaka till den himlastormande förälskelsen man hade i början, enligt sexologen Linn Heed. Men hon tror ändå att man kan uppleva passion och djup kärlek i hela förhållandet. Ett viktigt första steg är att kommunikationen fungerar.

– Annars fantiserar man på egen hand vad den andra tänker och kan inte spegla varandra, säger hon.

Humor och trygghet – det är något att sträva efter, enligt Linn Heed. Hon tycker också det är viktigt att bryta slentrianen. Stäng av mobilen, skaffa barnvakt om ni är föräldrar. Och överraska din partner någon gång, tipsar hon.

– Det behöver inte vara något storslaget. Ordna barnvakt och tappa upp ett skumbad. Det krävs lite initiativrikedom, och sen är man igång i en positiv spiral, säger hon.

Barnuppfostran

Olika syn på barnuppfostran är mycket vanligt enligt psykologen Malin Alfvén – och en ständig källa till bråk. Ett av de största problemen är att många tror att de måste vara överens – och konsekventa i allt, menar Malin Alfvén.

– Men för barnets del är det inte jättebra, för hur konsekvent är världen egentligen, säger hon.

Vissa grundläggande saker måste man ändå tycka samma sak om, till exempel att barnet inte får gå ut i vägen och att det måste borsta tänderna om kvällen. Men alla små vardagliga situationer kan orsaka ett bråk. Om den ena föräldern säger att barnet får titta på tv och den andra inte tycker det är en bra idé, till exempel.

– Men då är det bättre att inte lägga sig, och ta diskussionen senare.

Malin Alfvén tycker att det bästa sättet att prata igenom uppfostran är att utgå från konkreta situationer.

– Gå igenom den senaste gångerna ni bråkade, då hittar man ofta det man bråkar mest om, säger hon.

Maten, sovandet och andra stressade situationer brukar vara de mest kritiska. Väl hemma kopplar alla av – och då blir det lätt bråk.

– Det är en dröm att vi inte ska bråka. Men det måste bli bråk ibland. Försök att hitta lösningar så kanske ni kan göra det lite bättre näsa gång bara.