Våga prata sex med dina barn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-11

RFSU: Man kan alltid prata om sex – på barnets nivå

Vänta inte med ”Samtalet” om sex tills ditt barn är 15.

Vi behöver lära oss om kroppen och sexualiteten hela livet, menar sexualupplysaren Maria Bergström.

– Föräldrar behöver inte krångla till det så mycket, säger hon.

Våga prata Ta vara på vardagliga situationer för att prata sex med ditt barn, tipsar RFSU:s sexualupplysare Maria Bergström.

Den brittiska pojken Alfie Patten påstods ha blivit pappa som 13-åring. Sant eller inte – i grevskapet Leicestershire tar man det säkra före det osäkra och vill nu sänka åldern för den obligatoriska sexundervisningen, från elva till fem år.

Det är inte fel, menar Maria Bergström, sexualupplysare på RFSU.

– Jag tycker att man ska prata sex med barn hela livet, på deras egen nivå, säger hon.

Många som tycker det är jobbigt att ta upp dessa frågor med sina barn tänker på vuxensexualitet, menar Maria Bergström, och de vill inte sexualisera barndomen.

– Men barn föds med en förmåga att njuta av sina kroppar. De flesta upptäcker att det känns skönt att ta på sitt kön. Då får man bara förklara att man gör det för sig själv och inte under söndagsmiddagen, säger hon.

Vardagsprat

Det finns bra tillfällen i vardagen att prata om sex. Till exempel när man badar barnet, då kan man benämna könets olika delar eller berätta att ”klitoris är det känsligaste stället på kroppen”. Eller som när Maria Bergströms barn hade löss – då passade de på att fråga vad flatlöss är.

– Jag tycker det är viktigt att skapa ett klimat där man visar att sexualitet går att prata om, säger hon.

Hon tycker inte man ska vänta på att barnet frågar för att ta upp dessa ämnen.

– Då lägger man ansvaret på dem.

Förklara kroppen

Många föräldrar är oroliga över att utsätta barn för de vuxnas blickar. I dag skyler vi de små på ett annat sätt än vi gjorde tidigare, säger Maria Bergström.

– Det drabbar barnen. Man lägger på dem en negativ känsla av den egna nakenheten, säger hon.

Hon tycker att det är viktigast att förklara hur kroppen fungerar, om njutning och att man själv bestämmer vad som känns bra. Dessutom är det viktigt att få veta att man kan bli kär i både tjejer och killar.

Preventivmedel bör man prata om tidigare än man som vuxen kanske tror, tipsar hon om.

Inga omskrivningar

Maria Bergström tycker inte man ska krångla till det, utan prata öppet med barnen. Och alla olika omskrivningar för sex, snopp och slida tycker hon också är onödiga.

– Jag tycker att man ska vara så konkret som möjligt, med ett språk som kan användas av andra. Det heter armbåge, inte böjen, och klitoris heter klitoris, inte rosen.

Följ ämnen i artikeln