”Det är bara bra att jag blir varm”

Publicerad 2014-04-03

Pia Sundhage, 54, pratar om klimakteriet

GILLAR LÄGET  Landslagstränaren Pia Sundhage medverkar i en ny antologi om klimakteriet.

Bitter och sur – eller fri och stark?

Klimakteriekärringen är på utdöende.

I dag har hon slutat viska om ­sina ”besvär” och talar högt och fritt om sin nya livsfas.

– Jag är ganska frusen av mig och därför är det bara bra att jag blir varm, säger Pia Sundhage.

Susanne Kielba.

Förr var klimakteriet något som drabbade tanterna några år innan de skulle dö. I dag är det annorlunda. Från att ha varit ett tabubelagt ­ämne har det på bara ett par månader kommit två antologier i ämnet. Och om några dagar ordnar Scalateatern i Karlstad ett scenprat på ämnet.

Pia Sundhage, 54, förbundskapten för svenska fotbollslandslaget, är en av de kända kvinnor som medverkar i autobiografin ”Hej klimakteriet”. Det var en gång när hon satt på bussen som hon första gången kände av vallningarna.

”Det här var spännande”

– Det är väl sju år sen nu. Jag blev helt fascinerad över det som hände. Det bara kom över mig, så starkt och häftigt. Sen försvann det lika fort som det kom. Jag tänkte att det här var ju spännande, säger Pia Sundhage.

Hon har ett obekymrat förhållande till vallningarna och till själva klimakteriet.

– Jag gillar läget och väljer att se det som något positivt. Jag är ju ganska frusen av mig och därför är det bara bra att jag blir varm. Dessutom uppskattar jag att slippa mensen. Jag insåg ju ganska tidigt att jag inte ska ha barn och därför blev ­inte heller det någon stor sak, att det var för sent att bli gravid.

”Större frihet”

Susanne Kielba, 48, har tillsammans med gynekologen Charlotta Wållgren satt ihop ett scenprat om klimakteriet.

– Jag skulle vilja ha en initiationsrit till klimakteriet, vi lämnar ju ett stadium i livet och går vidare till ett annat. På ett sätt är tiden kring och efter klimakteriet den bästa tiden. Förhoppningsvis har man större frihet, kanske har barnen flyttat hemifrån, och samtidigt en större säkerhet i sig själv, säger Susanne Kielba.

Att fler talar om klimakteriet i dag än för några år sedan tycker inte Susanne Kielba är så konstigt. Hennes teori är att den här generationens kvinnor är tuffare och starkare.

– Vi lever också längre, förut var det gamla tanter som kom i klimakteriet men nu är vi mitt i livet.

Sant & falskt om klimakteriet

Charlotta Wållgren, gynekolog, reder ut några vanliga myter.

Charlotta Wållgren.

Du blir tjock. Man kan bli tjock eftersom ägglossningen, som förbrukat en del kalorier, successivt avstannar.

Du tappar sexlusten. När östrogenet går ner kan slemhinnorna trassla och du kan temporärt tappa sexlusten. Men har du haft ett bra sexliv före är möjligheterna goda att det fortsätter så.

Du får humörsvängningar. Du slipper ju ägglossning, mens och PMS och därför får du snarare lite jämnare humör. En del känner sig lite grå och saknar kickarna som hormonerna gav.

Du blir deprimerad. Har du haft depressioner tidigare kan du ha större risk att få en ny. Många kvinnor i den här åldern har stora krav på sig förutom hormonsvängningarna, de kanske tar hand om både sina föräldrar och tonåringar.

Du blir osynlig som kvinna. Har man varit en sådan som folk vänt sig om efter på stan kan man sörja att det är en förlorad tid. Samtidigt berättar många att sexet inom relationen blir bättre, man vågar släppa loss.

3 x halvvägs i livet

”Hej klimakteriet - lite vallningar har väl ingen dött av” av Åsa Albinsson och Maria Fröjdh. Texter om livet kring 50, bland annat berättelser av Sissela Kyle, Pia Sundhage och Camilla Thulin.

”Kerstin Thorvall Bookclub eller det mest förbjudna 2.0” Ett tiotal kända kvinnor skriver om livet i medelåldern.

”Klimakteriet -härligt och besvärligt eller tvärtom” Ett scensamtal, 7 april på Scalateatern i Karlstad med Susanne Kielba och gynekologen Charlotta Wållgren.