Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Se upp, graviditet ”smittar” på jobbet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-24

Kollegorna viktiga när vi bestämmer oss för barn

Kollegor, vänner – och blivande mammor Det blir en liten babyboom i vår när it-projektledarna Agnes Sävenstedt, 35, Anna Stenberg, 31, och Carolin Viklund, 31, får barn. – Man påverkas säkert av att man ser hur bra det gick för någon annan att berätta på arbetsplatsen om sin graviditet, säger Agnes Sävenstedt. – Det är klart det är en trygghet att inte vara ensam. Men vi är ju i den åldern då man skaffar barn, säger Carolin Viklund.

Är det babyboom på ditt jobb?

Förklaringen kan vara att graviditet ”smittar” på arbetsplatser.

– Man påverkas mest av någon som är lik en själv i utbildning, kön och ålder, säger Lena Hensvik, doktorand i nationalekonomi.

Upplever du det som att det går en epidemi av graviditeter på din arbetsplats så är din observation säkert riktig.

Forskning visar nämligen att kvinnor påverkas att skaffa barn av att folk i vår omgivning gör det.

Och på arbetsplatser verkar familjebildning vara extra smittsamt.

– Det finns viss tidigare forskning som visar att syskon och grannar påverkar varandra, men det finns ingen tidigare forskning om arbetsplatser. Vi spenderar mer och mer tid på jobbet och det är rimligt att tro att kollegorna blir en allt viktigare social grupp som man interagerar med, säger Lena Hensvik, doktorand i nationalekonomi vid Uppsala universitet.

Ökar benägenheten

Hon har tillsammans med kollegan Peter Nilsson undersökt hur graviditeter ”sprider sig” på små och medelstora företag i Sverige.

Enligt rapporten gör en gravid kvinna att benägenheten bland hennes kvinnliga kollegor att också skaffa barn ökar med tio procent – inom två år.

– Men man påverkas mer av vissa kollegor. Ofta av någon som är lik en själv i utbildning, kön och ålder. Det är lite förvånande att de mekanismerna är så starka, säger Lena Hensvik.

”Social status viktigt”

En tydlig skillnad är att lågutbildade kvinnor påverkas av andra oavsett utbildningsgrad, medan högutbildade främst tar intryck av andra högutbildade.

– Vi vet sedan tidigare att social status är viktigt för vem man påverkas av. Detta kan jag bara spekulera i, men om hög utbildning är viktigt på en arbetsplats då blir de som är högutbildade också mer inflytelserika och påverkar sin omgivning mer, säger Lena Hensvik.

Påverkar varandra

Hon menar att forskningsrapporten kan hjälpa samhällsplanerare att förstå varför födelsetalen brukar uppvisa en berg-och-dal-baneliknande kurva.

– Ekonomiska faktorer, som tillgången på barnomsorg med mera, kan påverka fertiliteten på individnivå. Men även en ekonomisk faktor som ger små effekter på individens beslut kan förstärkas av att vi påverkar varandra, säger Lena Hensvik.

Följ ämnen i artikeln