Nu ratar de unga föräldrarna ’hen’

Publicerad 2013-06-12

Språkexperten: Många tror att det handlar om att avskaffa hon och han

Mitt barn är ingen hen!

En ny undersökning ­visar att majoriteten av småbarnsföräldrarna är negativa till ordet hen.

– Det blir problematiskt när det används om människor av kött och blod, ­säger språkforskaren ­Karin Milles.

60 procent av småbarnsföräldrarna har en negativ inställning till ordet hen, visar en undersökning som tidningen Vi föräldrar har låtit göra. Undersökningsföretaget Novus har ställt frågor till 1 114 föräldrar med barn i åldrarna 0-3 år.

– En del känner att hen är ett ord som försöker ta bort möjligheten att vara pojke och flicka eller man och kvinna, att det handlar om att avskaffa hon och han. Det är också vanligt att man läser in politiska undertoner i ordet. De som gillar de undertonerna gillar hen och de som ogillar dem tycker illa om det, ­säger Karin Milles, docent i svenska vid Södertörns högskola.

Är förvånad

Hen började användas av transpersoner och feminister i början av 2000-talet, men nådde större delen av befolkningen under förra året, då det användes i barnboken ”Kivi och monsterhund” av Jesper Lundqvist.

Karin Milles har följt debatten och ibland förvånats av den hätska stämningen.

– Det säger något om vårt samhälle att ett litet ord kan väcka sådana reaktioner. Men jag tycker att det har svängt. Känslorna brukar svalna när folk får klart för sig varför transpersoner hellre vill definiera sig som hen än hon eller han, eller varför skribenter tycker att hen är praktiskt, säger hon.

”… så 2012”

I framtiden tror Karin Milles att hen antingen slår igenom som ett oproblematiskt alternativ till hon, han, den eller ”vederbörande”. Eller upplevs som ett trendord.

– Det kan bli så att vi om några år tycker att det ”är så 2012 att säga hen”. Vi får se, säger hon.

’Du’ väckte också debatt

Chefen för Medicinalstyrelsen Bror Rexed meddelade 1967 att han tänkte säga du till personalen. Det gav fart åt du-reformen, som skapade debatt i Sverige under 1960- och början av 70-talen. Striden stod mellan dem som tyckte att det var skönt att slippa alla titlar och dem som hade svårt att släppa de äldre formerna, då man tilltalade varandra med herrn/frun/direktörn/Herr Svensson/Svensson. Ordet ni ansågs däremot ha en lite nedlåtande klang.

Hens historia

I skrift uppträder hen första gången i en språkspalt i Uppsala nya tidning år 1966. Men det finns vittnesmål om att ett könsneutralt pronomen diskuterades i språkkretsar redan på 1950-talet. Själva ordet kan komma från finskans ”hän” – som betyder både hon och han – eller helt enkelt vara ett tänkt mellanting mellan hon och han. Ordet levde ett undanskymt liv tills det började användas i början av 2000-talet.

Följ ämnen i artikeln