”Låt unga tjejer få gratis cancervaccin”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-11

Upprop ifrågasätter varför kvinnor inte får den bästa möjliga vården mot cancer

En enkel vaccination kan skydda mot livmoderhalscancer, den näst vanligaste cancerformen bland unga kvinnor.

Katarina Johansson överlevde själv sjukdomen – nu startar hon ett upprop för unga kvinnors rätt till gratis vaccin.

Katarina Johansson fick 50 procents chans att överleva när hon drabbades av livmoderhalscancer. Nu har hon startat ett upprop för att unga tjejer ska få gratis cancervaccination.

Varje år drabbas cirka 32 000 kvinnor av cellförändringar. Av dem får ungefär 450 kvinnor livmoderhalscancer och 158 dör varje år. Många av dessa kvinnor skulle kunna skyddas mot sjukdomen genom ett enkelt vaccin mot de HPV-virus som ligger bakom i 70 procent av fallen. Vaccinet kom för ungefär två år sedan, men knappt någon information från myndigheterna har nått ut, enligt Katarina Johansson från Nätverket mot livmoderhalscancer.

– Alla måste förstå hur viktig den här frågan är. Det gäller 30 000 kvinnor per år, och eftersom vi inte vet vilka som kommer att få livmoderhalscancer måste alla skyddas förebyggande. Vaccinationen skyddar till 70 procent, det är oerhört bra siffror, säger hon.

Upprop på nätet

Katarina Johansson har nu startat ett upprop på nätet för att alla unga tjejer ska få vaccinet gratis i skolan. På www.vaccineranu.se riktar hon sig tillsammans med 600 andra kvinnor från nätverket direkt till folkhälsominister Maria Larsson med två krav: att flickor och deras föräldrar ska få saklig information och att Socialstyrelsens förslag om att vaccinera flickor i årskurs fem och sex blir verklighet snarast möjligt.

– Jag vill inte att någon ska behöva drabbas av det här. Jag fick själv vaginalcancer när jag var 42 år gammal och det var oerhört tufft.

När Katarina Johansson fick veta att knölen i underlivet var en cancertumör gav läkarna henne högst 50 procents chans att överleva. Men hon bestämde sig för att kämpa och idag är hon frisk.

– Jag tänkte att det här ska jag banne mig klara – jag har så mycket att leva för!

Trots att hon fick stöd av både familj och sjukvården saknade Katarina Johansson andra kvinnor att prata med och startade därför Sveriges första gyncancerförening, GCF Viola. I början av år 2007 tog hon initiativ till Nätverket mot Livmoderhalscancer för att sprida information om HPV, cellförändringar och livmoderhalscancer.

– Nu kämpar jag för de yngre. Cancer är en naturlig form att dö av när man blir lite äldre. Men vaccinet är en förebyggande åtgärd som kan ge en oerhört stor effekt för unga flickor.

Skyddar mot fler cancersorter

Alla kan ha cellförändringar, men har man inte HPV-viruset så leder det inte till livmoderhalscancer, enligt Katarina Johansson. Hon menar inte att man ska ta bort screening, cellprovtagningar, däremot vill hon uppgradera den gynekologiska kontrollen och i framtiden också kolla HPV-viruset.

– Vi kan redan idag vaccinera mot livmoderhalscancer och i framtiden kanske även mot andra HPV-relaterade cancer-former, som ändtarms- vulvacancer och cancer i tungroten.

Flera länder i Europa har redan infört gratis vaccinering för flickor. Katarina Johansson förstår att det är en kostnadsfråga, men tycker ändå att man måste få fram pengarna. Hon tror också att fler skulle vaccinera sig om de hade fått rätt information. Redan idag kan flickor mellan 13-17 år vaccineras till högkostnadsskydd, men när man fyllt arton är det fullt pris som gäller: drygt 4 500 kronor.

– Mina barnbarn är vaccinerade. 18-åringen betalade vi fullt pris för. Men har man haft cancer i familjen och vet vad det handlar om är det en självklarhet. Annars är det mest föräldrar med god ekonomi och god kunskap, till exempel sjukvårdsanställda, som vaccinerat flickor. Hittills har bara en av 100 svenska flickor vaccinerat sig.

Eftersom HPV-viruset överförs via samlag anser hon dessutom att killar också borde vaccinera sig.

"Vad väntar vi på"

Nu hoppas Katarina Johansson att så många som möjligt hör av sig till Maria Larsson, så att inte bara de som har råd att betala kan skydda sig från cancern.

– Vad väntar vi på! Hade det gällt prostatacancer hade det redan varit gjort, säger hon.