Tonåringar ÄR tröttare än andra

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-15

Men en timmes sovmorgon gör stor skillnad

Tonåringar som får börja skolan en timme senare råkar ut för färre olyckor än andra. Det har amerikanska forskare nu kunnat bevisa.

Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt tror att en senare start på skoldagen skulle ha positiva effekter även på tonåringars skolarbete.

Att få upp en tonåring ur sängen brukar vara som att skotta i snöstorm; en kamp mot övermäktiga krafter. Men att gorma och skälla är lite orättvist – faktum är att tonåringar faktiskt är tröttare än oss andra. Det beror på den hormonomställning som måste till för att den kraftiga tillväxt en människa går igenom under tonåren, vilket helt enkelt gör att det blir mindre energi över till hjärnans arbete, rapporterar Dagens Nyheter.

– Tonåringar är den tröttaste grupp vi har i landet, säger sömnforskaren och professorn Torbjörn Åkerstedt till DN.

Färre trafikolyckor

Den amerikanska undersökningen, som har publicerats i Journal of Clinical Sleep Medicine och där 10000 tonåringar från Kentucky ingick, visade att om man sköt upp skolstarten med en timme på morgonen så ökade andelen unga som faktiskt fick åtta timmars sömn per natt från 36 till 50 procent. Samtidigt kunde man se att antalet trafikolyckor med unga förare minskade bland de som fick sova längre, medan de ökade bland andra tonåringar (där får unga ta körkort vid 16 års ålder).

Torbjörn Åkerstedt tror att en senarelagd skolstart på morgonen även i Sverige skulle ge positiva effekter.

– Nu får ju inte svenska tonåringar köra bil så effekten här skulle snarare ses i en minskad trötthet och bättre funktionsförmåga i skolan, säger han till DN.

Följ ämnen i artikeln