Fler barn slås av sina föräldrar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-30

Ny rapport från Bris: Många barn är ständigt rädda

I år är det 30 år sedan lagen mot aga infördes.

Men barn blir fortfarande slagna av sina föräldrar, enligt en ny rapport från Bris.

– Vi ser en liten ökning mot tidigare år, säger Jenny Ingårda.

Under 2008 anmäldes sammanlagt 10 419 fall av misshandel av barn upp till 14 år, enligt Brottsförebyggande rådet. På tio år har fallen av misshandel av barn mellan 0 och 6 år ökat med 134 procent. För barn mellan 7 och 14 år har misshandeln ökat med 80 procent.

Nu rapporterar även Bris att barnmisshandeln ökar. Förra året hörde 1857 barn av sig om fysisk misshandel.

– Det är den högsta siffran på fem år, säger Jenny Ingårda, sakkunnig på barnmisshandel vid Bris.

Blir slagna med tillhyggen

Det finns inga mönster i hur våldet ser ut. Vissa får en slentrianmässig örfil. Men misshandeln kan också vara mycket grov, med tillhyggen, enligt Jenny Ingårda.

– Det kan vara med skärp, stolar, dammsugarslangar eller käppar, allt som går att använda, säger hon.

Hon berättar också att en del barn blir skakade tills de blir medvetslösa. Det förekommer också av straff och tortyrliknande misshandel, som att barn tvingas sitta helt stilla i flera timmar. Andra barn tvingas själva hämta käppen som de ska bli slagna med.

– En del föräldrar sätter straffen i system. När barnet gör ett fel får de smäll på fingrarna eller smäll på baken, eller tvingas till förnedrande saker de måste upprepa, som gör att de känner sig förnedrade och värdelösa.

Varför tror du att våldet mot barn ökar?

– En orsak många beskriver är att föräldrarna använder alkohol. Folkhälsoinsitutets rapport visar att var femte barn bor i en riskbruksfamilj, så det är många barn som befinner sig i riskzonen.

Pappan som slår

Barnen som hör av sig till Bris är ständigt oroliga och rädda, eftersom de när som helst kan få ett slag. Oftast är det pappan eller styvpappan som slår. Men det händer också att mamman, eller båda, misshandlar.

– Många gånger när de blir utsatta av pappa vet också mamman om det, säger Jenny Ingårda.

Besvikna på vuxenvärlden

Det ska mycket till innan barn pratar om misshandeln, enligt Jenny Ingårda. Samtidigt vill de berätta. Och när en polisutredning sätts igång visar det sig ibland att barnet försökt ta kontakt med en vuxen. Därför är det viktigt att ställa frågor om man misstänker att ett barn far illa.

– Många barn är besvikna på att vuxenvärlden inte ser, och det hänger kvar mycket länge, säger Jenny Ingårda och fortsätter:

– Vi ser också att många vänt sig till skolkuratorn som efteråt har berättat det för föräldrarna. Då känner barnen sig jättesvikna.

Samtal viktigt

Jenny Ingårda tycker också att man ska säga till barnet själv om man är orolig. Vanliga samtal är ovanliga och underskattade, enligt Bris rapport. Men första steget mot att förändra situationen är just att barnen får sätta ord på sin situation.

Blir du slagen?

Ring Bris hjälptelefon för barn: 0200-230 230

Så hjälper du

Det är inte lätt att vara vuxen och misstänka att ett barn blir misshandlat, enligt Jenny Ingårda. Här är hennes tips på hur man kan hjälpa:

Ta kontakt med de som arbetar proffessionellt med det här. Ring socialtjänsten, anonymt om du vill, för att bolla tankar med dem.

Ring Rädda barnen eller Bris och prata.

Visa barnet att du är orolig. Gör det uppmärksamt på att du ser det här och gör något för att komma tillrätta med det.

Informera barnen om vad som händer.

Man kan också prata med föräldrarna om sina farhågor. Gör klart att det är något du själv har sett, och att inte barnet berättat. Säg att du kommer ta kontakt med socialtjänsten.

Följ ämnen i artikeln