Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

”Du förtjänar inte ens att våldtas”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-22

Kvinnohatet frodas på nätet – Experten: rädda män upplever att något tas ifrån dem

Nätmobbning Även anonyma påhopp kan kränka och såra.

Rå – men inte särskilt hjärtlig.

Tonen i forum, bloggar och kommentarsfält är ofta hård och handlar mer om person än sak.

Måltavlan är ofta kvinnor.

– Det är svårt att inte tycka det är jobbigt när någon skriver ”du förtjänar inte ens att våldtas”, säger Julia Skott, bloggare och debattör.

Näthatet har blivit ett begrepp; råa inlägg, skrivna enbart för att kränka en person eller grupp.

Särskilt rått kan tonläget bli mot kvinnor – och feminister.

– Så är det definitivt. Kvinnoföraktet har blivit mer synligt, säger Gustav Almestad, bloggare med feministisk inriktning.

Lars Jallmert.

Även Lars Jalmert, mansforskare vid Stockholms universitet, har under lång tid noterat och känt av den hätska tonen.

Han menar dock att det är en liten grupp som står för det största hatet.

– Det är en liten skara som utnyttjar alla tänkbara medier i skydd av anonymiteten. De är lite som Sverigedemokraterna; inte många, men jävligt högljudda.

Hotar deras självbild

Forskningen visar också att endast fem procent av dem som rör sig på nätet regelbundet skriver kommentarer. Flitigast av de flitiga är unga män.

– Det är rädda män som upplever att något tas ifrån dem; maktpositionen. Det hotar deras självbild och därför intar de en offerroll, säger Lars Jalmert.

I skydd av anonymiteten blir det lätt att uttrycka även sådant som man inte vill sätta sitt namn under.

– Men folk har en tendens att ta i extra när de är anonyma, säger Gustav Almestad.

Men är det så att kvinnoföraktet ökar – eller har det bara blivit mer synligt?

– Allt det här har ju funnits förr. Det är ett tecken på ett misogynt samhälle. Men förr sades det mellan fyra personer på en krog – eller inte alls. Nu skrivs arga kommentarer på nätet i stället. I och med att alla är på nätet så konfronteras också de här människorna med texter om jämställdhet, vilket de kanske inte gjorde förr, och då blir de provocerade, säger Julia Skott.

Mode provocerar

Julia Skott har utsatts för flera påhopp på nätet.

Hon menar också att just kvinnor är tacksamma offer.

– Som tjej räknas det som mer träffande om någon säger att du är ful. Vi är uppfostrade att vara känsliga och bry oss om vad folk tycker om oss.

Modebloggarna är inte bara en framgångssaga. De ofta unga kvinnliga skribenterna bakom attackeras är också hårt ansatta.

– Vissa ämnen verkar särskilt provocerande. Mode är ett ämne som ofta betraktas som något fördummande och ytligt. Och det är nära kopplat till person, säger Gustav Almestad.

”Det är jätteläskigt”

Även känsliga ämnen som sexualitet väcker vrede, något som märktes under Prata om det-rörelsen, där man diskuterade sexuella övergrepp i gråzonen.

– Många av näthatarna är nog män som upplever sig maktlösa inför kvinnor privat och tar chansen att ge sig på kvinnligheten i stort, säger han.

Näthatarna så långt: en liten klick rädda människor som i skydd av en pseudonym tar i lite för mycket.

Är det då något att ägna energi åt?

– Det är ju svårt att inte tycka det är jobbigt när någon skriver ”du förtjänar inte ens att våldtas”. Men mitt tips är att samla de värsta påhoppen, blogga dem och sedan skratta åt det, säger Julia Skott.

– Om man har en genuin känsla för ett rättvist samhälle kan man inte falla undan. Men visst är det jätteläskigt, jag blir väldigt illa berörd, säger Lars Jalmert.

Kanske kan det till och med finnas någon uppsida av hatet.

– Möjligen kan det vara positivt att man ser att motståndet finns. Så man inte tror att allt är guld och gröna skogar, säger Lars Jalmert.