Årets män och kvinnor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-24

Kalender visar nya sidor av kändisar

En kylig höstdag, en naken Dominika – och en sex meter lång nätpytonorm.

Bilden finns med i årets upplaga av kalendern Årets kvinnor och män.

– Det är den konstigaste fotograferingen jag gjort i hela mitt liv, säger fotografen Caroline Roosmark.

Det är sjunde året i rad som fotografen Caroline Roosmark och journalisten Åsa Mattsson ger ut sin kalender med tolv kända svenska män och kvinnor. Temat för bilderna är sagor och myter och för det allra mesta kommer idéerna till bilderna från fotografen själv.

Men i år hade en av modellerna ett bestämt önskemål. Dominika Peszynski ville gärna föreställa Lilith, den mytologiska kvinna som ofta avbildas omslingrad av en orm.

– Dominika var väldigt taggad att ta den här bilden. Så det var bara att ringa runt och få tag på en ormägare. Och sedan när han kom med ormen, sex meter nätpyton, som LÄT så där. Det var helt chockerande, jag var helt förstelnad, säger Caroline Roosmark.

Ormen fick inte bli kall

Det var en höstdag och fotograferingen var tvungen att gå ganska snabbt, dels för att Dominika var naken, men också för att ormen inte skulle bli kall.

– Fyra man stod och höll i ormen medan den låg runt hennes kropp. Det kändes väldigt tryggt med dem, de var verkligen proffs. Och jag är enormt imponerad av Dominika, säger Caroline Roosmark.

En annan bild hon är väldigt nöjd med är skådespelaren Erland Josephson som ett vinterväsen, fotograferad en grönskande dag i strålande sol.

– Det var en ära att få plåta honom. Han var helt fantastisk, han hade verkligen glimten i ögat.

Motreaktion

Kalendern var från första början ett konstprojekt. Samtidigt fanns tanken om att vara en motreaktion mot utvikningstrenden.

– Därför är det viktigt att det finns den här bredden, från ung till gammal och både män och kvinnor, säger Caroline Roosmark.

En annan viktigt funktion är att vara opinionsbildande. Därför går alltid en del av intäkterna till något välgörande ändamål. I år är det Fryshusets projekt Barn till ensamma mammor.

– För mig, och för Åsa, är det viktigt att bidra till att stötta utsatta grupper och en sån grupp är ensamma mammor med barn. Vi vill också peka på de samband som finns mellan hur den här gruppen i samhället har det och det ungdomsvåld som så många upprörs över. Menar man allvar med att göra något åt våldet, så måste man också vara beredd på att förändra så att till exempel ensamma mammor får det bättre.