Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Risk för bråk med många lediga dagar

Publicerad 2014-08-05

Barnpsykologen: ”Under semestern sätts rutinerna ur spel”

Äntligen! Drömsemestern är här. Det är nu familjen ska njuta och ha trevligt ihop. Men istället för att bygga sandslott, slåss ungarna.

– Att syskonbråken eskalerar under ledigheten är helt naturligt, säger barnpsykolog Margit Ekenbark.

Ni kanske har sparat till Greklandsresan i månader. Ni kanske har ansträngt er till max för att semestern ska bli så ”mysig som möjligt.”

Det har noll betydelse.Barnen startar andra världskriget redan i taxin till flygplatsen. Vem som ska sitta var i bilen blev plötsligt livsviktigt.

Rycks ur sin vardag

Enligt Margit Ekenbark bråkar syskon mer intensivt under semestern för att de rycks ur sin vardag och för att den vanliga strukturen ersätts med färre regler.

- Barn mår bra av att veta vad som gäller, men under semestern sätts rutinerna ur spel. Det leder till att barnen känner sig sysslolösa, och börjar bråka i stället.

För att minimera konflikterna måste föräldrarna hjälpa sina barn att komma igång med aktiviteter, menar Margit Ekenbark.

Sysselsätt barnen

- Man kan inte bara sitta i en solstol och tro att barnen ska leka. Barnen behöver vägledning. Som förälder behöver man introducera sysselsättningar. Att involvera dem i hur dagen kommer att se ut, vad som gäller och under vilka tiden är också en bra idé.

Det bästa är naturligtvis att ­dela upp barnen - om det går.

- I vanliga fall umgås inte ­familjen dygnet runt, alla har ­sina egna stunder men under semestern ska man plötsligt vara tillsammans jämt och det blir ofta påfrestande.

• Semester efter semester - år efter år - hur länge ska tjafsandet pågå?

- Syskonbråken brukar börja någonstans runt tre års ålder och svalna kring puberteten. Tonåringar är rent allmänt mer intresserade av sig själva än av att bråka med lillbrorsan.