Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

”Skrik och spring ut i trapphuset!”

Publicerad 2014-08-21

Peter & Nina vill få oss att ingripa mot våld i hemmet

Varje dag utsätts män­niskor för våld i sina egna hem.

Ofta hör grannar vad som händer, men vågar ­inte ingripa.

Huskurage heter initiativet som vill ändra på det.

Peter Svensson och Nina Rung är initiativtagare till Huskurage: ”Det har varit väldigt positiva reaktioner, många undrar varför det här inte har funnits tidigare”

Fler borde ingripa när de misstänker att det förekommer våld hos grannen. Det tycker Nina Rung, utredare på Stockholmspolisens familjevålds­enhet. Därför har hon, tillsammans med Peter Svensson från Män för jämställdhet, tagit fram Huskurage, en policy som an­tagits av flera stora bostads­bolag.

- Om man vet att grannarna kommer att reagera vågar fler skrika eller springa ut i trapphuset, säger hon.

Policyn går kortfattat ut på att du ska ringa på hos grannen och kontakta polisen, vid misstanke om att våld förekommer.

Liten risk att drabbas

- Det här är inte direkt rocket science. Men det är bra att alla vet vad de ska göra. Har du policyn att hänvisa till är det lättare att knacka på om du hör något, säger Nina Rung.

Enligt henne är risken relativt liten att du själv drabbas av våld när du knackar på, eftersom personer som utsätter sina närstående för våld sällan är aggressiva mot utomstående.

- Men är du rädd kan du ta med dig någon, eller så springer du därifrån när du har ringt på, säger hon.

Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR, har under många år arbetat för att minska våld i nära ­relationer och ändra på synen att det är ett privat problem som utomstående inte ska lägga sig i.

”Vänd inte bort blicken”

- Den tanken lever kvar hos många. Men man ska säga ifrån. Det största felet man kan göra är att vända bort blicken och inte säga någonting, säger Olga Persson, förbundssekreterare på SKR.

Många som hör av sig till dem är grannar och andra närstående som inte vet hur de ska agera när de till exempel hör skrik i trapphuset eller ser att grannen har blåmärken. Olga Persson tycker därför att Huskurage är ett bra initiativ.

Kan göra stor skillnad

- Av dem vi har kontakt med är det många som berättar om hur viktigt det är att omgivningen reagerar. Ofta minns man den personen som stod upp för en och vågade fråga ”Hur är det med dig?” Det lilla kan ­göra en stor skillnad.

Hon poängterar att våldet inte bara drabbar vuxna.

- Det bor lika många barn som kvinnor på kvinnojourerna. Och de har det extra tufft på sommaren när skolorna och socialtjänsten stänger ner och de är helt utelämnade åt sina föräldrar.

Misstankar? Så ingriper du!

Huskurage går ut på att grannar vid oro för hot om våld eller våld ska:

1. Ringa på hos grannen

2. Höra av sig till styrelseledamöter eller annan granne.

3. Ringa polisen

PS Hela policyn finns att läsa på www.huskurage.se.