Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Fejkbloggarna är på frammarsch

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-15

De lockar publik med fabricerade historier

I Sverige finns omkring 400 000 bloggare.

Några har blivit stora förebilder med hundratusentals läsare per vecka.

Men finns personerna på riktigt?

Fejkbloggarna, de som fabricerar ihop liv och personer för att locka publik, är på frammarsch.

Frågan om vem man kan lita på på nätet har blivit en het potatis i olika nätforum.

Många uttrycker besvikelse och ilska över att bloggare de identifierat sig med i själva verket visat sig vara påhittade figurer.

– Fejkbloggarna blir fler och fler, tendensen är jättetydlig, säger Johan Hedberg, pr-konsult och expert på sociala medier.

Vem minns till exempel inte den unga mamman som bloggade om sina döda barn? Just den bloggen polisanmäldes och togs bort när sanningen kom fram. Kvinnan som stod bakom hade bara fabricerat ihop en tragisk livshistoria, hon hade inte alls förlorat några barn.

– Det är hemskt såklart. Många känner sig lurade när det visar sig att en person man litat på bara är fejk, säger Johan Hedberg på kommunikationsbyrån Springtime.

Vänja oss vid fejkbloggare

Samtidigt menar han att fejkade bloggar är något vi behöver vänja oss vid.

– Vi ser tydliga tecken på att de blir fler. Framför allt har det blivit populärt för företag att fejkblogga i marknadsföringssyfte.

Ett exempel på en sådan blogg är ”Black Ascot”, där huvudpersonen Erika deppar sig igenom sin Östermalmstillvaro och slutligen tar livet av sig. Erika fanns aldrig, hon var bara ett pr-trick skapad av Malmö Opera inför uppsättningen ”Vanessa”.

En annan känd fejkblogg som fått många att reagera är ”Sanningen måste fram”. Här utgav sig upphovsmannen för att vara en ytterst konservativ kristdemokrat. I själva verket var bloggen skapad av en reklamman, ute efter att väcka debatt om partiets syn på homosexualitet.

– Den här typen av bloggar kan göra stor skada. Människor som känner sig kränkta av exempelvis sin chef kan enkelt starta en fejkblogg där chefen och företaget smutskastas. Man kan låtsas vara chefen, eller varför inte en anställd som ”minsann vet” hur saker och ting verkligen är.

Ifrågasätta sanningshalten

Johan menar att vi som läser behöver bli mer kritiska och ifrågasätta sanningshalten i det som presenteras som ”sant” och ”fakta”.

Han drar en parallell till tv-serier, där tittaren självklart vet att det handlar om skådespeleri:

– Vi är så vana vid att få information om vad som gäller. En skådis spelar en roll, det vet vi och därför kan vi förhålla oss till det. I bloggvärlden finns ingen redovisningsplikt. Vem som helst kan starta en blogg utan avsändare och utan att behöva ta ansvar för det han eller hon skriver.