Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

De har modet att förbättra

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-08

Tjejzonen är Årets Wendela

”VI BEHÖVER PENGAR FÖR ATT VÄXA” Tjejzonens initiativtagare Thintin Strandman och verksamhetschefen Lotta Zetterqvist får diplom, en prischeck på 15 000 kronor och blommor av Aftonbladets chefredaktör Jan Helin och Wendelas chef Pernilla Ericson. ”Tusen tack, vi är oerhört stolta över detta pris”, säger Lotta Zetterqvist. Priset består av äran och 15 000 kronor.

I sitt ideella arbete stöttar de unga tjejer att hitta sin inre kraft.

Därför utnämns Tjej­zonen av Aftonbladet till Årets Wendela – på Internationella Kvinnodagens 100-årsdag.

– Tusen tack! Vi är oerhört stolta och glada över detta pris, säger verksamhetschefen Lotta Zetterqvist.

I dag fyller Internationella kvinnodagen 100 år. Men hur många vet att Tjejzonen firar 12-årsjubileum?

På Tjejzonen arbetar 180 kvinnor ideellt med att peppa unga tjejer att upptäcka sin egen styrka.

– Våra volontärer har ett fantastiskt engagemang, säger verksamhetschefen Lotta Zetterqvist under prisutdelningen.

– Många tjejer upplever att ingen ser, lyssnar eller förstår hur de har det. Vi är en frizon. En plats där man får vara sig själv.

Att trycket är hårt på organisationen är uppenbart. En ständigt ökande ström av mejl, telefonsamtal och aktivitet på chatten visar hur viktiga, ibland livsavgörande, Tjejzonens insatser är.

– Det finns ett outsinligt behov av att bli sedd och lyssnad på. Den psykiska ohälsan i vår virtuella verksamhet är mycket stor, och vi tror att eftersom kontakterna till stor del förs anonymt, känner tjejerna att de kan ösa ur sig sitt illamående och sin vilsenhet, säger Lotta Zetterqvist.

Har stödsystrar

På Tjejzonen finns förutom mejl-, chatt- och stödsamtal även 65 ”storasystrar”. Varannan vecka träffar de sin ”lillasyster” en till två timmar, tar en fika och pratar. Dess­utom har man startat ”Storasystrar på nätet” för alla som inte bor i Stockholm.

– Vår dröm är att finnas fysiskt i hela Sverige. Vi vill så mycket, men för att växa krävs mer pengar, säger Lotta Zetterqvist.

Ytterligare en satsning är Terapifonden, som innebär att Tjejzonen bekostar terapi för tjejer som annars aldrig skulle ha råd.

Som volontär förväntar man sig ingenting tillbaka. Arbetet bidrar till ens personliga utveckling, menar Tjejzonens initiativtagare och ordförande Thintin Strandman.

Men många samtal sätter spår. Hon berättar om ett av dem.

– ”Jag sitter och skär mig. Jag kommer att dö”, sa en ung tjej.

Flera gånger la hon på och ringde upp igen. Varje gång vädjade Thintin till henne att ringa efter ambulans.

– Jag hörde hur hon blev allt mer groggy. Till sist slutade hon ringa. Och där satt jag med hjärtat i halsgropen.

Tre veckor senare hör tjejen av sig. Tack vare Thintins stöd hade hon ringt SOS alarm.

– Det var så otroligt starkt att jag började gråta.

Arbetet med Tjejzonen började med att Thintin som teaterlärare träffade många tjejer som mådde dåligt och hade lågt självförtroende. Vi är inte födda så här, tänkte hon och bestämde sig för att göra något åt det.

”Fantastisk chatt”

Nu, tolv år senare, utvecklas verksamheten kontinuerligt utifrån de behov som finns med Lotta Zetterqvist vid rodret.

– Chatten är en fantastisk kanal, inte minst för de med ätstörningar. De skäms och pratar inte om sina problem. Att söka hjälp kräver stort mod, säger hon.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin reflekterar över hur vant hans egen dotter och son, tolv och tio år, rör sig bland sociala medier på internet.

Men hur ser årets Wendela­vinnare på farorna på nätet?

– I samhället finns både bra ställen och faror. Internet är ytterligare en arena där det ser ut på samma sätt. Tjejzonen har kunnat växa tack vare att vi följt med i samhället och kommunicerar med unga människor på deras villkor, säger Lotta Zetterqvist.

Motiveringen

Varför mår så många unga kvinnor dåligt?

Vissa nöjer sig med att ställa frågan. Vissa blundar för larmrapporter om ätstörningar, självskadebeteenden och självmord. Andra gör något åt det. För modet, engagemanget och hjärtat att förändra livet för unga kvinnor tilldelas Tjezonen utmärkelsen Årets Wendela 2010.