Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Var är miljöblöjorna?

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-08

Få svanmärkta blöjor – och de är svåra att få tag på

Småbarnsfamiljer är stora miljöbovar. Varje år slängs nära 20000 ton använda blöjor på tippen. Ändå är det få tillverkare som satsar på miljövänliga blöjor.

Varje år förbrukas 414 miljoner blöjor i Sverige, vilket motsvarar 2 procent av landets hushållsavfall. Man räknar med att varje barn gör av med 4000-6500 stycken under sin uppväxt. Trots det finns det bara två sorters Svanenmärkta engångsblöjor på marknaden: Bambo, som säljs i Vi-butikerna och Coop blöja. Men det innebär inte att blöjorna finns i alla Coop- och Vibutiker, de är fortfarande svåra att få tag i.

Köper på nätet

Familjen Elfors försöker prioritera miljömärkta produkter och de använder antingen tygblöjor eller miljömärkta engångsblöjor till sitt yngsta barn Love. Blöjorna köper de på nätet.

– Trots mycket miljösnack brister det i praktiken när man ska hitta exempelvis blöjor, säger Susanna Elfors, som driver ekosajten Asfaltblomman.se. Jag hittar inte Bambo i butikerna, trots att jag har letat. Coops blöjor har dålig passform och ramlar av vår son.

Ingen efterfrågan

– Alla våra butiker har möjlighet att beställa hem våra miljömärkta blöjor, svarar Märit Wikström, informatör på Coop. Att de inte gör det kan bero på en kombination av att det inte finns någon efterfrågan och att vi har varit dåliga på att marknadsföra just den produkten. Vi får se till att bli bättre på det i framtiden. Självklart ska vi ta till oss kritiken om blöjorna inte håller måttet. Produkter ska inte ha sämre kvalitet bara för att de är miljövänliga.

Hon råder föräldrar att be sin lokala Coop-handlare att ta in de miljömärkta blöjorna.

Badblöjor och byxblöjor – men inga miljöblöjor

Under hösten lanserar den amerikanska blöjjätten Huggies sina produkter på den svenska marknaden. Genom sina låga priser hoppas de ta över en stor del av den svenska marknaden. Men trots att de beskriver sig själva som nytänkande – de ligger bland annat bakom badblöjorna och världens första byxblöja – finns ingen miljömärkt blöja i deras sortiment. Jag ringer Huggies informationsansvariga i Sverige och frågar:

Finns det inte en poäng med att försöka göra blöjorna mer miljövänliga och inte bara billigare, eftersom barn i snitt gör av med cirka 6500 stycken under sin uppväxt?

Efter några timmar kommer ett skriftigt svar från Londonkontoret:

"Vad gäller blöjor har kvalitetsförbättringar och produktutveckling minskat engångsblöjors vikt med ungefär 40 procent de senaste 15 åren, vilket också har bidragit till en minskning av mängden sopor som de åstadkommer. Industrin är angelägen att utforska vidare förbättringar."

Jaha. Men frågan kvarstår: Var är de miljömärkta blöjorna?

Därför är blöjor dåliga för miljön:

Tillverkningen är mycket energikrävande, bruttoenergianvändningen för ett barns blöjproduktion motsvarar uppvärmningen av en medelstor villa under två till fyra månader.

Vid tillverkningen krävs ämnen som naturgas, olja och träråvara samt kemikalier som tex blekningsmedel.

Transporterna sker mest med lastbil.

Trots att både cellulosan och mjukplasten i blöjorna kan användas för energiåtervinning har de dåligt bränslevärde, eftersom blöjorna innehåller stora mängder vätska.

Källa: SNF

Följ ämnen i artikeln